Ljepotica i zvijer u debati: Milanović je potvrdio da je agresivan, bahat i da ne voli ljude. Kolinda ga je trebala nešto pitati i o iritantnom šmrcanju

Ljepotica i zvijer u debati: Milanović je potvrdio da je agresivan, bahat i da ne voli ljude. Kolinda ga je trebala nešto pitati i o iritantnom šmrcanju

Zoran Milanović je veliki gubitnik debate u kojoj nismo doznali neke važne programske točke, ali smo za vrijeme dvosatnog nadmetanja, a u nekim trenucima i vrijeđanja, puno toga saznali o famoznim karakterima predsjedničkih kandidata, i tu je izazivač prošao puno lošije. Milanović je gubitnik debate i zbog prevelikog očekivanja ne samo njegovih simpatizera i sljedbenika, koji su očekivali da će „zvijer” pojesti ljeopoticu za doručak, nego i opće javnosti koja je nekritički zaključivala da Kolinda nema što tražiti s elekventnim, obrazovanim i temperamentni bivšim premijerom. To se nije dogodilo jer debate ne služe samo za taksativno iznošenje programa ili kao pokazna vježba za neki kviz znanja.

Ovakva vrsta nadmetanja omogućava biračima da vide kako se budući šef države ponaša u stresnim situacijama i kako se odnosi prema neistomišljenicima i protivnicima. Milanović je cijelo vrijeme pokazivao nervozu, nestrpljenje pa i otvorenu averziju prema sugovornici. Kao da ga nije bilo briga ni za hrvatske građane i birače kojima bi trebao objasniti svoj program. Njemu je ovo bila muka i napor koju mora podnijeti da bi se domogao funkcije na kojoj bi mogao puno uživati, a malo raditi. On se u ovoj debati borio za sebe i svoj „urbane rodijake” koji će Pantovčak pretvoriti u novi Tač.

Što je više debata odmicala, Milanović je postajao sve nervozniji. Bilo je iritantno gledati kako ne može podnijeti ni mimimalnu kritiku na svoj račun i da uopće ne želi slušati. Pokazivao je prijezir pa čak i mržnju prema sugovornici koja je stoički podnijela sve njegove provokacije. Pritom uopće nije bitno slaže li se ili ne s onim što je Kolinda govorila, nego je bitan taj njegov stav da sugovornika ne želi slušati i da mu ne dopušta doći do riječi.

Ovdje je i zamjerka voditeljima RTL-a koji nisu reagirali kada je Milanović praktično onemogućio Kolindi da govori o Račanovoj smrti i unutarstranačkoj borbi za čelnu poziciju SDP-a.

Milanović se potpuno razotkrio i pokazao svoj netolerantan karakter o kojemu su tako često govorili oni koji ga bolje poznaju. Tvrdili su da ima svoju mračnu stranu koju vrlo vješto skriva.

Nikako ne želim osporiti Milanovićevo znanje, inteligenciju i oratorske sposobnosti, ali one ne vrijede previše ako nisu granirane s pristojnošću, empatijom, čovjekoljubljem i nekom životnom vedrinom i optimizmom. Milanović je još jednom pokazao da je inteligentan i obrazovan, ali da je njegova duša prazna i da bi mu, umjesto Pantovčaka, puno bolje došla jedna dobra duhovna obnova u nekom samostanu karmelićanskog tipa.

Kolinda je pobijedila u ovoj debati zato što je zadržala mirnoću, ali i pokazala da uvažava sugovornike i voli ljude. U pojedninm trenutcima je njezina argumentacija bila odlična, vrlo često jako dobra, a najlošija je bila kada je pokušala braniti neobranjivo. Kada govori o Bandiću i Sanaderu, onda tu nema mjesta nikakvoj relativizaciji, a pogotovo ne smije reći, jer to jednostavno nije točno, da je Sanaderova vlada bila dobra. U vrijeme kada je borba protiv korupcije, a samim tim i društvene nepravde, jedno od najbitnijih i najvažnijih pitanja u našem društvu, Bandić i Sanader mogu biti samo negativci. I točka.

Sve drugo Kolinda je napavila vrlo dobro pa čak i odlično s obzirom na to da se u javnosti uvriježilo mišljenje da joj debate ne odgovaraju. Sada se pokazalo da su debate format koji joj najviše odgovara. Nisu mi jasni njezini savjetnici koju su je nagovarali da napadno izbjegava debate, a to je samo moglo podgrijavati tvrdnje iz suprotnog tabora da je aktualna predsjednica potkapaticirana za dužnost koju obavlja. Kolindi medvjeđu uslugu čine savjetnici koji su i sinoć, ničim izazvani, htjeli prekinutu utakmicu. To me podjsetilo na neodgovorne navijače koji utrče u teren i izazovu prekid utakmice u 90-toj minuti kada njihova momčad vodi s 2:O.

Kolinda je mogla iskoristi još jedan detalj koji je na rubu dobrog ukusa, ali je legitiman jer je Milanović još od njezinog osječkog govora pokušao aktualnu predsjednicu opisati kao osobu koja je izgubila kompas, koja ne vlada situacijom i koja se jako čudno ponaša. Milanovićevo iritantno šmrcanje nikako se ne može pravdati prehladom jer bi onda to značilo da je on „hodajuća prehlada” . Naime, probleme s nosom imao je i na debati na javnoj televiziji prije desetak dana, ali to nije dolazilo do izražaja jer nije bio toliko u fokusu, s obzirom da je tamo bilo 11 kandidata. Prije nešto više od tri mjeseca također je povremeno iritantno šmrcao za vrijeme intervjua s Natašom Božić na N1 televiziji. Neki portali su već  problematizirali Milanovićevo iritantno  šmrcanje pa ga je nešto o tome mogla pitati i Kolinda. I ljepotica se, ako želi pobijediti, mora ponekad pretvoriti u zvijer.

Foto: Danijel Kasap/Hina