Horor: Trudnica došla na rutinski pregled pa greškom podvrgnuta pobačaju

Horor: Trudnica došla na rutinski pregled pa greškom podvrgnuta pobačaju

Policija je pokrenula istragu u nakon što je liječnik greškom izvršio pobačaj. 7. kolovoza pacijentica u šestom tjednu trudnoće je otišla u kliniku okrugu Gangseo u Seulu, glavnom gradu Južne Koreje, javila je okružna policija. Zbog zamjene medicinskih kartona i izostanka provjere identiteta nad pacijenticom je izvršen pobačaj koji nije tražila i koji je proveden bez njenog znanja i pristanka.

Nadležni liječnik i medicinska sestra su pod istragom, a slučaj će uskoro biti poslan tužiteljstvu, rekli su iz policije za CNN.

“Liječnik i medicinska sestra priznali su svoju krivnju”, rekao je policijski dužnosnik. Sada su optuženi za “nepažnju koja je rezultirala tjelesnim ozljedama”.

Prema južnokorejskoj novinskoj agenciji Yonhap, pacijentica u je u klinici trebala dobiti hranjivu injekciju. Umjesto toga, sestra joj je navodno ubrizgala anesteziju nakon čega je liječnik je obavio pobačaj, izvijestio je Yonhap. I jedan i drugi postupak je proveden bez provjere identiteta, i bez znanja pacijentice.

U ponedjeljak je policija najavila istragu, prenosi Yonhap.

Južna Koreja je pokrenula proces legalizacije pobačaja u travnju ove godine, nakon presude ustavnog suda koja je obavezala zakonodavca na promjenu postojećeg zakona.

Međutim, prema važećim zakonima, pobačaj je i dalje nezakonit te je kažnjiv do godine dana zatvora. Izuzeci su slučajevi kada roditelji imaju nasljedne bolesti, ili kada je trudnoća posljedica silovanja ili incesta i kada je ugrožen život majke.

Ministarstvo zdravstva Južne Koreje procjenjuje da je u prošle godine u toj zemlji izvršeno 50 000 pobačaja. Stvarni brojevi su, zbog toga što se radi o ilegalnoj praksi, možda puno veći.

Foto: Hina/Zagreb Dox

Slika je ilustrativne prirode