Australija vrlo oprezna s cjepivom: Ne moramo riskirati kao Velika Britanija

Australija vrlo oprezna s cjepivom: Ne moramo riskirati kao Velika Britanija

Iako mnoge države već uvelike cijepe stanovništvo, očekuje se da australske farmaceutske vlasti neće donijeti odluku o lijekovima kandidatima barem još mjesec dana, a cilj im je dati prve doze do kraja ožujka.

Pod pritiskom zbog tog naizgled sporog programa, Morrison – koji se na početku pandemije hvalio da će Australija biti “na čelu” za bilo kakvo cjepivo – sugerirao je da su države opustošene virusom poput Britanije prisiljene riskirati hitnim odobrenjima cjepiva.

– Australija nije u izvanrednoj situaciji poput Ujedinjenog Kraljevstva. Stoga ne moramo brzati. Ne moramo riskirati, rekao je konzervativni čelnik za lokalni radio 3AW.

Australija je u velikoj mjeri eliminirala prijenos virusa u zajednici, ali trenutno se bori protiv malih žarišta ove bolesti u najvećim gradovima zemlje, Sydneyu i Melbourneu. U cijeloj državi u bolnicama je trenutno oko 26 oboljelih od Covida-19, javlja HRT.

Rekao je da je Britanija, s gotovo 60.000 dnevnih slučajeva Covida-19, bila “u vrlo ranoj fazi” uvođenja cjepiva i “imala je poprilično problema, a to je učinila po hitnom postupku”.

– Oni ne ispituju serije cjepiva prije nego što se distribuiraju među stanovništvom, kako vidim, rekao je Morrison ustrajući na tome da će Australija provesti takvo testiranje.

Australski premijer tjednima je govorio da će masovno cijepljenje u Britaniji, Sjedinjenim Državama i drugdje pružiti Australiji više podataka o sigurnosti cjepiva nego što bi to mogla učiniti klinička testiranja.

Australija – s oko 25 milijuna stanovnika – pristala je kupiti gotovo 54 milijuna doza cjepiva Sveučilišta Oxford/ AstraZenece, s 3,8 milijuna isporučenih početkom ove godine. Također je postigao dogovor za 51 milijun doza Novavaxa ove godine, 10 milijuna doza cjepiva Pfizer/ BioNTecha početkom ove godine, a uloženo je i u domaće cjepivo Sveučilišta u Queenslandu od kojeg se odustalo već na testiranju.

Na slici: Australski premijer Scott Morrison

Foto: EPA/Hina