Crnogorski mandatar Krivokapić ne želi prosrpske ekstremiste u svojoj vladi: Hoće li imati većinu?

Crnogorski mandatar Krivokapić ne želi prosrpske ekstremiste u svojoj vladi: Hoće li imati većinu?

Mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić priopćio je čelnicima Demokratskog fronta da ih ne želi u svojoj vladi zbog čega su ga oni pozvali da vrati mandat, prenose u subotu crnogorski mediji.

Zdravko Krivokapić na parlamentarnim izborima bio je nositelj liste „Za budućnost Crne Gore“, čiju okosnicu je upravo činio Ddemokratski front (DF).

Prema pisanju portala Vijesti Krivokapić je političarima te stranke Andriji Mandiću, Milanu Kneževiću i Nebojši Medojeviću odao priznanje na borbi za smjenu vlasti Mila Đukanovića, ali i objasnio da timski rad vlade kakvu on planira traži drugačiji profil ličnosti od njihovog, javlja N1.

Obrazložio je to ranijim obećanjem biračima da će nakon tridesetogodišnje partitokratije Demokratske partije socijalista (DPS), ponuditi parlamentu prije svega stručnu vladu, ali i politički jasno definiranu kao antirežimsku i proeuropsku.

Izvori portala CdM navodno su priopćili novinarima tog medijia da Krivokapić želi okružiti se ljudima koji nemaju balast političke istrošenosti, sudskih postupaka, kako zbog domaće tako i zbog međunarodne javnosti, te su zbog toga odnosi Krivokapića i čelnika DF-a zategnuti već danima.

Vijesti čak tvrde da je Andrija Mandić zatražio od Krivokapića da, ako DF ne bude „kralješnica“ nove vlasti, a čelnici tog saveza ne budu u novoj vladi, vrati mandat te da će oni tražiti novog mandatara.

Krivokapić je, pišu Vijesti, taj zahtjev odbio. Na svome Twitteru napisao je da se nijedna stranka pobjedničke koalicije ne isključuje iz procesa formiranja vlade, ali da insistiranje na pojedincima iz tih koalicija nije interes ni građana ni države.

„Crnu Goru čekaju teški i povijesni izazovi koje samo vlada s stručnim karakterom može prevladati“, napisao je Krivokapić

Posljednje istraživanje javnog mišljenja pokazalo je da glasači koalicije „Za budućnost Crne Gore“ kojega je nositelj bio Krivokapić, dominantno podržavaju formiranje stručne vlade, a da je drugo najbolje rješenje vlada sastavljena od tehnokrata ali i političara.

DF i ranije bio protiv Krivokapića

Uoči konstitutivne sjednice crnogorskog parlamenta krajem rujna, pojavile su se informacije da čelnici DF-a Mandić i Knežević odbijaju podržati Krivokapića za mandatara nove vlade. Navodno su to priopćili na sastanku oporbe koji je u manastiru Ostrog organizirao mitropolit SPC u Crnoj Gori Amfilohije.

Nova vlast izričita je, a to je bio i zahtjev pojedinih veleposlanstava u Crnoj Gori, da sigurnosni sektor ne može pripasti kadrovima Demokratskog fronta.

Čelnici prosrpskog DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni su nepravomoćno na po pet godina zatvora zbog sudjelovanja u organiziranju pokušaja državnog udara u Crnoj Gori 2016. godine, kojim je prosrpska oporba uz pomoć Rusije pokušala zaustaviti učlanjenje Crne Gore u NATO.

Prosrpska koalicija „Za budućnost Crne Gore“, koju je predvodio Krivokapić, a sastavljena je uz posredovanje Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori s dvije građanske koalicije „Mir je naša nacija“ Alekse Bečića i „Crno na bijelo“ Dritana Abazovića, osvojile su tijesnu većinu na parlamentarnim izborima, javlja N1.

U Postizbornom koalicijskom sporazumu Krivokapić, Bečić i Abazović obavezali su se da neće mijenjati crnogorske državne simbole niti vanjsko-političke prioritete koji su članstvo u EU i suradnja sa članicama NATO-a, te da neće dovoditi u pitanje priznavanje neovisnosti Kosova.

Foto: TANJUG/Hina