Sporna je ukrajinska veza: Prozvao Joea Bidena i njegovog sina zbog korupcije pa morao podnijeti ostavku

Sporna je ukrajinska veza: Prozvao Joea Bidena i njegovog sina zbog korupcije pa morao podnijeti ostavku

Estonski ministar unutarnjih poslova Mart Helme u ponedjeljak je objavio da odstupa s funkcije nakon što je tijekom vikenda novog američkog predsjednika Joea Bidena i njegovog sina prozvao korumpiranima.

Helme je član populističke, krajnje desne stranke Ekre koja je dio vladajuće koalicije pod premijerom Jurijem Ratasom.

Estonija, članica NATO saveza i Europske unije i susjeda Rusije, oslanja se na Sjedinjene Države za svoju sigurnost.

Helme je novinarima rekao da stoji iza toga što je rekao, ali da odstupa prosvjedujući protiv načina na koji su estonski mediji prenijeli njegove izjave, što je nazvao „klevetama i lažima“, javlja N1..

Njegova stranka će i dalje ostati dio koalicije, rekao je Martin Helme, sin ministra unutarnjih poslova i trenutni ministar financija.

„Nitko u koaliciji nije zatražio da odemo“, kazao je Helme mlađi koji je i sam u nedjelju američke izbore nazvao namještenima.

Komentare obitelji Helme osudili su i premijer Ratas i estonska predsjednica Kersti Kaljulaid. Oporbena Reformska stranka u ponedjeljak je pozvala na izbacivanje stranke Ekre s vlasti.

„Estonski ugled je ugrožen sve dok je Ekre dio vlade“, napisala je čelnica stranke Kaja Kallas.

Američki predsjednik Donald Trump je novog američkog predsjednika i njegovog sina Huntera prozivao za navodno koruptivno djelovanje u Ukrajini i Kini.

Hunter Biden je u vrijeme dok je njegov otac bio potpredsjednik pod Barackom Obamom bio član upravnog odbora ukrajinske energetske tvrtke.

Na slici: Joe i Hunter Biden

Foto: EPA/Hina