Dramatično upozorenje velikog Putinovog prijatelja: Svijet se približava velikom svjetskom ratu

Dramatično upozorenje velikog Putinovog prijatelja: Svijet se približava velikom svjetskom ratu

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, upozorio je u utorak da zapadna politika približava svijet “ponoru velikog rata” u kojem neće biti pobjednika.

Bjeloruska državna novinska agencija Belta izvijestila je kako je Lukašenko to izjavio tijekom ceremonije u čast maturanata vojnih škola i visokih časnika. Tijekom svojih izjava, čelnik je također ustvrdio kako Sjedinjene Države stoje iza napora da članice NATO-a potkopavaju moć i sigurnost zemalja poput Bjelorusije i Rusije, javlja N1.

Putin i Lukašenko godinama su bliski saveznici, a Lukašenko je glasno podržavao Putinov rat u Ukrajini. U ožujku je tijekom intervjua za japansku TV postaju rekao da je Zapad izazvao rat i da bi to bilo “korisno za Amerikance”. Lukašenko je također upozorio na veće posljedice sukoba u Ukrajini. U pismu poslanom glavnom tajniku Ujedinjenih naroda Antóniju Guterresu u svibnju, kazao je kako bi međunarodni doprinos sigurnosti Ukrajine mogao dovesti do novog svjetskog rata.

“”Nažalost, ova zapadna politika približava svijet ponoru velikog rata u kojem, kao što znate, neće biti pobjednika”, dodao je.

Lukašenko se također, kako se izvješćuje, ogradio od “svježe iskovanih ‘križara’” iz NATO-a koji su “iznenada odlučili da je ovo pravo vrijeme za još jedan ‘napad na istok’, zaboravljajući kako su slični pothvati završili za njihove povijesne prethodnike”.

Lukašenko je također iznio neutemeljene tvrdnje o američkim interesima koji dovode do izgradnje vojnih snaga s “neonacističkom ideologijom”, ističući da se “otvoreno fašistički režimi podupiru oko nepoželjnih zemalja”, izvijestio je Tass. Od početka Putinove invazije na Ukrajinu krajem veljače, Kremlj je opetovano tvrdio da je jedno od opravdanja sukoba njegov cilj da provede denacifikaciju zemlje, piše Newsweek.

Foto: Hina