E ovo je zaista nevjerojatno: Američka vlada želi Pfizerovo ispitivanja o cjepivu protiv korone objaviti tek za 55 godina?!

E ovo je zaista nevjerojatno: Američka vlada želi Pfizerovo ispitivanja o cjepivu protiv korone objaviti tek za 55 godina?!

Kada je grupa znanstvenika podnijela zahtjev federalnoj vladi SAD-a da objavi podatke vezane uz davanje licence Pfizerovom cjepivu za covid-19, nisu očekivali najbrži odgovor na svijetu, ali sasvim sigurno ni birokratsko razvlačenje s kojim su se suočili.

koje bi moglo potrajati 55 godina, javlja N1.

Reuters, naime, piše kako FDA predlaže da joj se da toliko vremena da pregleda i objavi sve dokumente vezane za ovo cjepivo. I, ako se federalni sudac u Teksasu složi s tim, zaista bi moglo biti tako.

Zakon iz 1967. obvezuje federalne agencije da u roku od 20 dana odgovore na zahtjeve za informacijama. Ali, vrijeme koje je potrebno da podnositelj zahtjeva zaista i dobije dokumente “ovisit će o kompleksnosti zahtjeva i ranije podnešenih zahtjeva”, piše na službenim stranicama.

Odvjetnici Ministarstva pravosuđa koji zastupaju FDA primijetili su da se zahtjevom traži ogromna količina materijala vezanog za cjepivo, oko 329.000 stranica. Zahtjev je podnijelo više od 30 znanstvenika koji redom dolaze s uglednih sveučilišta poput Yalea, Harvarda, UCLA i Browna. Tužbu su u rujnu ove godine podnijeli pred sudom u Teksasu, a tvrde da će objava ovih informacija pomoći uvjeriti skeptike da je cjepivo “sigurno i učinkovito, kao i povećati povjerenje prema Pfizerovom cjepivu”.

Iz FDA-a tvrde da ne mogu jednostavno objaviti dokumente. Najprije moraju pregledati i urediti “povjerljive podatke i poslovne tajne Pfizera i BioNTecha, kao i osobne informacije pacijenata koji su sudjelovali u kliničkom testiranju”, tvrde njihovi odvjetnici.

FDA predlaže da objavljuje 500 stranica mjesečno, a tvrde i kako će na obradi ovog, kao i ranije pristiglih zahtjeva, raditi 10 ljudi.

Tužitelji pak tvrde kako bi FDA trebala objaviti sav materijal najkasnije 3. ožujka 2022. te da bi njihov zahtjev trebao biti prioritet.

“Razdoblje od 108 dana bilo je dovoljno da FDA napravi analizu dokumenata za mnogo kompleksniji zadatak licenciranja Pfizerovog cjepiva protiv covida-19” stoji u dokumentima koje je sudu dostavio odvjetnik Aaron Siri koji zastupa tužitelje. On tvrdi i da je, zbog javnog interesa koji postoji u ovom slučaju, FDA trebala svu dokumentaciju objaviti paralelno s licenciranjem cjepiva.

Da bi udovoljila zahtjevima tužitelja, FDA bi trebala obraditi 80 tisuća stranica svaki mjesec. Oni kažu i kako FDA ima 18.000 zaposlenih i proračun od 6 bilijuna dolara te kako i sami govore da “nema ništa važnije od transparentnosti o cjepivu”.

Sudac Mark Pittman zakazao je prvi susret na sudu za 14. prosinca, a tada će razmotriti rok za obradu dokumenata.