JOŠ UVIJEK SE DRŽE: Legendarni zapovjednik Azova poslao dramatičnu poruku supruzi Katarini

JOŠ UVIJEK SE DRŽE: Legendarni zapovjednik Azova poslao dramatičnu poruku supruzi Katarini

“Držimo se”, napisao je jučer Denis Prokopenko, zapovjednik ukrajinske pukovnije Azov, iz opkoljene čeličane Azovstal u posljednjoj WhatsApp poruci svojoj supruzi Katarini.

Katarina (27) se sada nalazi u Krakovu, u Poljskoj, te je putem Zooma poručila da daje sve od sebe kako poruka koju je primila jučer navečer u 22 sata nije posljednja koja joj stiže od supruga, piše The Guardian, prenosi Index.

Prošlo je dva tjedna otkako su se posljednji ukrajinski branitelji Mariupolja povukli u prostrani kompleks vrućih i smrdljivih tunela, zajedno s tisućama prestravljenih civila, uključujući djecu.

Malo je poznato da je Denis Prokopenko zapravo etnički Finac iz pokrajine Karelije koja se nalazi u Rusiji. Njegov djed bio je jedini član njegove obitelji koji je preživio služeći u finskim obrambenim snagama kada je Sovjetski Savez napao Finsku u rusko-finskom zimskom ratu 1939.-1940.


Slijedom toga, mladi Prokopenko danas svoju borbu za obranu Ukrajine i Mariupolja od ruskog agresora smatra osobnom stvari, usko isprepletenom s njegovom vlastitom obiteljskom poviješću.
Prokopenko je diplomirao na Odsjeku za germansku filologiju na Kijevskom nacionalnom lingvističkom sveučilištu, gdje je stekao diplomu engleskog jezika.Bavio se i sportom, a bio je i jedan od oduševljenih nogometnih navijača (poznatih kao “ultras”) nogometnog kluba Dinamo Kijev.

Ukrajinskim oružanim snagama pridružio se još 2014. godine.
Prokopenko je također poznat kao Redis stari nadimak nogometnih navijača koji je postao njegov vojni nadimak. Njegovi podređeni neformalno mu se obraćaju s “Brate Redis” ili “Comrade Redis”.

Za njega se veže i kontroverza kada je kao tijekom jedne svečanosti 2019. na Hreščatiku u Kijevu bio jedini vojnik koji je odbio pozdraviti Zelenskoga vojnim pozdravom. Javnim iskazivanjem prkosa koji su neki protumačili kao prosvjed protiv predsjednika za kojeg je sumnjao da gaji proruske simpatije.

Ni Prokopenko ni vodstvo Azova nisu službeno komentirali kontroverzu, a neki unutar vojne postrojbe osporili su tvrdnje da je postojao politički podtekst u njegovim postupcima. U odgovoru na upite novinara, izvor u zapovjedništvu Azova tada je objavio neslužbenu izjavu u kojoj napominje da propisi obvezuju vojno osoblje da pozdravlja kolege vojnike u vojnom lancu zapovijedanja, ali ne i civilne političare – pa stoga iz istog razloga ni vojnici nisu pozdravljali bivšeg predsjednika Petra Porošenko kada je posjetio položaje Azova na fronti.