Mlada supruga slovenskog diplomata umrla nakon cijepljenja: Što je krenulo po zlu?

Mlada supruga slovenskog diplomata umrla nakon cijepljenja: Što je krenulo po zlu?

Slovenski  Institut za javno zdravlje (NIJZ) vodi u suradnji s belgijskim zdravstvenim vlastima istragu o tragičnoj smrti  mlade supruge slovenskog diplomata u Bruxellesu koja je nakon cijepljenja dobila vensku trombozu i umrla od moždanog udara u bolnici nakon što je više dana bila u kritičnom stanju.

Žena “mlađa od 40 godina” bila je prije desetak dana cijepljena vakcinom protiv Covida-19 proizvođača Johnson & Johnson koje se daje u jednoj dozi, a prve je teškoće osjetila nakon nekoliko dana.
Kako prenosi Slovenska televizija, najprije se pojavila glavobolja i imala je otečenu nogu, a na pregledu kod liječnika joj je dijagnosticirana duboka venska tromboza i određena terapija, ali je nakon toga u noćnim satima dobila moždani udar i nakon nekoliko dana provedenih u kritičnom stanju umrla u bolnici, javlja Novi list.

Nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ)  pokrenuo  je postupak da se utvrdi jesu li komplikacije i kasnija smrt uzročno povezani s cijepljenjem, odnosno mogućim negativnim nuspojavama cjepiva. To sada istražuje stručno povjerenstvo pri ministarstvu zdravstva, u kojemu ističu da će za prosudbu slučaja biti važne sve informacije koje će dobiti od belgijskih zdravstvenih vlasti.

Cjepivo Johnson & Johnson je, jednako kao i ono proizvođača AstraZenece, vektorsko cjepivo, a utvrđeno je da u izuzetno rijetkim slučajevima mogu izazvati stvaranje krvnih ugrušaka.
To je potvrdila i Europska agencija za lijekove (EMA), koja takve slučajeve i dalje prati.

EMA je prije mjesec dana objavila da je omjer koristi i rizika cjepiva proizvođača Johnson&Johnson  i dalje pozitivan, premda postoji moguća povezanost s vrlo rijetkim slučajevima neuobičajenih krvnih ugrušaka praćenih niskim brojem krvnih pločica nakon cijepljenja.

Foto: Ilustracija

Foto: Hina