Nulta tolerancija prema zlostavljačima: Papa doživotno izopćio kardinala pedofila

Nulta tolerancija prema zlostavljačima: Papa doživotno izopćio kardinala pedofila

Vatikan je u subotu objavio da je trajno razriješio iz svećeničkog reda bivšeg kardinala Theodorea McCarricka nakon što ga je disciplinska komisija proglasila krivim za seksualno zlostavljanje odraslih i maloljetnika.

Kongregacija za nauk vjere proglasila ga je “krivim za kršenje šeste zapovijedi s maloljetnicima i odraslima, uz otežavajući čimbenik zlouporabe moći”, stoji u priopćenju Vatikana. McCarrick (88) je jedan od najutjecajnijih čelnika američke Katoličke crkve. Optužbe protiv njega za zlostavljanje stare su i do deset godina, a prošle godine su dospjele u javnost, piše Jutarnji list.

McCarrickovo razrješenje dolazi samo par dana prije nego će papa otvoriti summit o prevenciji zlostavljanja djece. Bivši kardinal i nadbiskup Washingtona na odluku se žalio, no Vatikan ju je odbacio, javlja Reuters.

Papa Franjo je odluku o razrješenju pozdravio te ju je nazvao “konačnom” bez mogućnosti novih žalbi. McCarrick, koji je u srpnju postao prvi rimokatolički prelat u gotovo 100 godina kojemu je oduzeta titula kardinala, sada je postao i najviše pozicionirana osoba Katoličke crkve koja je razriješena iz svećeničkog reda u modernim vremenima.

Foto: Danilo Schiavella/EPA