Provokacija Milorada Dodika: Odlikovao pjevača četničkih pjesama koji je zabranjen u Hrvatskoj

Provokacija Milorada Dodika: Odlikovao pjevača četničkih pjesama koji je zabranjen u Hrvatskoj

Dan je Republike Srpske. Održana je parada, podijeljena su odličja, poslane poruke o odcjepljenju, uz zahvale osuđenim ratnim zločincima. Organiziran je i vatromet, koji će biti sinkroniziran s vatrometom u Beogradu. Dan koji Banja Luka slavi, Ustavni sud BiH proglasio je neustavnim.

Ni ove godine Dan Republike Srpske nije prošao bez pjesme ”Pukni zoro” i gromoglasnog pjevanja okupljenih. Pjevale su tisuće ljudi. Tri tisuće koji su sudjelovali u paradi i građani koji su se u središtu Banje Luke okupili unatoč hladnoći. Na paradi policajci, pripadnici javnog i civilnog sektora. I neizbježan govor predsjednika.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: PODRŽALA AGRESIJU: Tko je “hrvatska liječnica” kojoj je Putin dodijelio rusko državljanstvo?

“Obilježavamo Dan republike zato što je to naš dan. Svi koji pokušavaju da nam ga uskrate, neće u tome uspjeti”, poručio je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, javlja Dnevnik.hr.

Baja Mali Knindža

“Najviše odlikovanje koje danas, ove godine dodjeljujemo, to činimo predsjedniku Vlade Mađarske Viktoru Orbanu, koji je prihvatio da primi to odlikovanje, najviše od Republike Srpske. Naravno, nije u mogućnosti da danas bude s nama, prenosim pozdrave, i naš dogovor kada ćemo negdje u veljači ovdje, u Banja Luci, imati priliku da mu uručimo ovo odlikovanje”, rekao je Dodik.

Ove godine Orban, prošle godine predsjednik Rusije Putin. Zahvaljivao se Dodik u svome govoru prijateljima, ali i osuđenim ratnim zločincima.

“Ostali smo bez vođa kakvi su Karadžić, kakav je Mladić, Biljana Plavšić, Momčilo Krajišnik. Svi oni koji su tako nesebično davali svoj osobni, obiteljski komoditet da bi vodili republiku u najtežim okolnostima. I danas njima isto tako treba da poručimo da republika ne smije i neće nikada zaboraviti njihov doprinos”, poručio je Dodik.

Podijelio je priznanja desecima osoba i institucija, među kojima se našao i omiljeni pjevač Vojislava Šešelja – Baja Mali Knindža. Inače, Baja je ime dobio po Knindžama, paravojnoj formaciji tzv. Republike Srpske Krajine, a omiljeni je pjevač Vojislava Šešelja. Danas uživa popularnost u Republici Srpskoj, ali su mu u Hrvatskoj i Federaciji BiH zabranjeni nastupi jer se tekstovi njegovih pjesama smatraju govorom mržnje. Omiljeni političar mu je Radovan Karadžić…

Ustavni sud BiH Dan Republike Srpske proglasio je neustavnim. Izmjenama Kaznenog zakona koje je visoki predstavnik nametnuo prošle godine, organizatori su kazneno odgovorni zbog nepoštivanja sudske odluke. Predviđena je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, te izricanje mjera zabrane vršenja dužnosti.

Naslovna fotografija: Hina