ŠOKANTNA VIJEST: Bivši japanski premijer ranjen na političkom skupu

ŠOKANTNA VIJEST: Bivši japanski premijer ranjen na političkom skupu

Japanska nacionalna televizija NHK javlja da je bivši japanski premijer Shinzo Abe (67) u petak ustrijeljen tijekom obraćanja na političkom skupu na zapadu zemlje u gradu Nari te da se nakon hica srušio i prokrvario, prenosi The Associated Press.

NHK je prikazao snimku na kojoj se može vidjeti kako Abe leži na tlu te kako nekoliko zaštitara trči prema njemu. Abe se držao za prsa u trenutku kada se srušio, a majica mu je bila krvava. NHK javlja da je bivši japanski premijer prebačen u bolnicu.

AP piše da je premijeru srce počelo otkazivati nakon napada. Kako piše AP, to znači njegovo srce nije moglo dovoljno brzo pumpati krv i tijelo snabdijevati kisikom. Dužnosnici u Japan se tim terminom znaju koristiti kako bi opisali situacije u kojima osoba više nije živa, ali još uvijek nije službeno proglašena mrtvom.

Lokalne vatrogasne postrojbe tvrde da Abe naoko nije pokazivao znakove života dok je prebacivan u bolnicu. The Guardian pak piše da se Abe nalazi u stanju kardiopulmonalnog aresta.

Svjedoci kažu da su se na skupu čuli hici. Abe je u trenutku kada su se čuli hici bio za govornicom. NHK kaže da je policija na licu mjesta uhitila osobu za koju se sumnja da je pokušala ubiti Abea.

U nedjelju se u Japanu održavaju izbori za gornji dom parlamenta.

Napad Abea šokirao je Japan, jednu od najsigurnijih zemalja svijeta u kojoj su na snazi neki od najstrožih zakona o posjedovanju oružja.

Abe je 2020. godine podnio ostavku na dužnost premijera jer mu se pogoršao ulcerozni kolitis od kojeg pati još iz tinejdžerskih dana.

Hirokazu Matsuno, glavni tajnik kabineta japanskog premijera Fumija Kishide napad je opisao kao neoprostiv, a Kishida je otkazao sve političke skupove na sjeveristoku zemlje koje je trebao održati u narednim danima. The Guardian piše da će se vratiti u sjedište stranke u Tokiju.

Foto: Hina