Što se događa u u najprocjepljenijoj zemlji svijeta: Čak 35% novozaraženih cijepljeno s obje doze

Što se događa u u najprocjepljenijoj zemlji svijeta: Čak 35% novozaraženih cijepljeno s obje doze

Sejšeli, nacija u Indijskom oceanu, čiji otoci skupa imaju tek nešto veću površinu od našeg Cresa, do sada je s obje doze cjepiva protiv covida-19 cijepila oko 60 posto od svojih oko 100.000 stanovnika.

Stoga su epidemiolozi i virolozi diljem svijeta ostali nemalo iznenađeni kako su dnevni podaci za Sejšele počeli pokazivati da epidemija covida u ovoj zemlji jača.

o da se fenomenom Sejšela sada specijalno bavi Svjetska zdravstvena organizacija, potvrdio je Reuters.

Fenomen se pojavljuje i drugdje

Forbes, pak, navodi da slično sve veće širenje zaraze koronavirusom bilježi čak četiri od pet najprocjepljenijih zemalja svijeta, odnosno da samo Izrael pokazuje da je nakon cijepljenja većine stanovnika, ušao u fazu u kojoj kontrolira epidemiju, a da se stvari razvijaju onako kako ne bi trebale još i u Čileu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i u Bahreinu, prenosi RTL.

Što se Sejšela tiče, ova zemlja je u tjedan dana zaključno sa 7. svibnja udvostručila broj aktivno oboljelih od covida.

Dok Reuters agencijski oprezno navodi gole brojke, South China Morning Post otvoreno prenosi zabrinutost nadležnih u WHO-u da u nekim zemljama cijepljenje nije dovoljno uspješno.

Prema podacima sejšelskih zdravstvenih službi, do kraja travnja broj zaraženih u cijeloj pandemiji iznosio je 5873 ljudi, 28 ih je umrlo, s obje doze cijepljeno je čak 59.160 građana, a samo s jednom 8520.

A onda je nastupio svibanj.

Do 3. svibnja broj ukupno zaraženih porastao je na 6373, a do 10 svibnja već na 8172, od čega je debelo preko jedne četvrtine bilo aktivnih slučajeva. Uz malo matematike, kad se usporedi prije i poslije, dolazi se do toga da je sedmodnevni prosjek dnevno novozaraženih 30. travnja bio 120, a da je 8. svibnja bio već 314.

Zdravstvene službe Sejšela izvijestile su da je u tom tjednu čak 37 posto onih koji su se pokazali pozitivnima na SARS-CoV-2, bilo cijepljeno s obje doze cjepiva.

Južnoafrički soj?

Istina jest da je teža klinička slika bila u prosjeku bitno gora kod onih koji nisu bili cijepljeni, a oboljeli su u tom tjednu. Odnosno, 80 posto onih koji su završili u tom tjednu na bolničkom liječenju, nisu bili cijepljeni niti jednom dozom.  

WHO, čiji službenici ne izlaze s ikakvim zaključcima, osim da još nije poznato o kojim je sojevima i u kojim udjelima riječ u sadašnjoj eksploziji epidemije na Sejšelima, navodi i to da “cijepljenje samo za sebe neće u potpunosti spriječiti širenje zaraze”, odnosno da za konačno iskorjenjivanje i dalje moraju biti na snazi mjere držanja razmaka, maski i redovito dezinficiranje ruku.

Neke stvari se u vezi Sejšela ipak znaju već sad. Južnoafrički soj B.1.351 na Sejšelima je otkriven već u veljači, a neka cjepiva protiv tog soja pokazala su se bitno slabije učinkovita u odnosu na učinkovitost na originalni “divlji” soj virusa.

Sljedeći podatak od značaja je to da je na Sejšelima, od cijepljenih, kod njih 57 posto bila riječ o kineskom Sinopharmu, za kojega WHO navodi da mu je učinkovitost protiv simptomatske zaraze 79 posto, te da je 47 posto građana cijepljeno Covishieldom, indijskom generičkom verzijom cjepiva Oxford/ AstraZeneca, za koju se navodi da joj je efikasnost u odnosu na originalni soj 76 posto.

I dok se stanje na Sejšelima navodi u kontekstu ranije prisutnosti južnoafričkoj soja, stanje na Maldivima, koji su u Indijskom oceanu puno bliži Indiji, a gdje se bilježi sličan rast zaraze, navodi se u izvještajima u kontekstu indijskog soja koji je diljem Indije posljednjih tjedana potpuno razbio ionako slabašan zdravstveni sustav i gdje je registrirano četvrt milijuna umrlih od covida.

Stvaran broj mrtvih u Indiji

Također, zdravstveni stručnjaci u samoj Indiji navode da je stvaran broj umrlih višestruko veći, da je od covida umrlo možda i 10 puta više Indijaca od službenog broja, te da to objašnjava apokaliptične scene priručnih lomača umrlih na parkiralištima i nasukanih tijela umrlih na obale najvećih rijeka.

Foto: Hina

Možda vas zanima: Ugledni pulmolog Saša Srića ekskluzivno za Teleskop: Da, na respiratoru su završili i neki koji su dobili dvije doze cjepiva