Ugledni pulmolog Saša Srića ekskluzivno za Teleskop: Da, na respiratoru su završili i neki koji su dobili dvije doze cjepiva

Ugledni pulmolog Saša Srića ekskluzivno za Teleskop: Da, na respiratoru su završili i neki koji su dobili dvije doze cjepiva

Ugledni pulmolog Saša Srića proveo je kao dragovoljac nekoliko mjeseci u covid bolnici Dubrava gdje je liječio najteže bolesnike. Zagovornik je strogih epidemioloških mjera i vrlo često javno kritizira Gordana Lauca. S doktorom Srićom razgovarali smo o stanju u hrvatskom zdravstvu, pandemiji koronavirusa i aktualnoj aferi koja je vezana uz KBC Sestre milosrdnice.

Što se ovo događa u hrvatskom zdravstvu?

Hrvatsko zdravstvo je vec dugo u problemima i često puta naglašavam da se problemi permanentno nagomilavaju i medicinskim rječnikom da je u brojnim segmentima na aparatima a spašava ga isključivo neumorni iako već prilično iscrpljeni zdr.djelatnici požrtvovne med.sestre i marljivi liječnici te javno zdravstvo koje je temelj na kojima počiva naš zdr.sustav.
Istina da je Covid pandemija kojom se u početku dobro,a kasnije loše upravljalo zaustavila neophodne zdr.reforme mislim da se moglo bolje. Krajnje je vrijeme da zdravstvo postane prioritet države.

Tko je u pravu: doktorica Zadravec ili ministar Beroš i ravnatelj Zovak?
Ne ulazim u odnose i međusobne prepirke ministra Beroša, ravnatelja Zovaka i dr.Zadravec,ali je evidentno da razina bahatosti Zadravec i evidentni mobbing kojeg provodi nije na čast posebno u ovim izazovnim vremenima kada velika većina nas daje više od svojih mogućnosti i da prozivanje bilo koga a posebice vrijednih kolega je nedopustivo i neprofesionalno.
Brojni radiolozi koji su otišli nisu to bezrazložno i slučajno napravili.Podržavam Hrv.liječničku komoru i njihovo očitovanje a prozivanje HUBOL-a od strane čelične lady hrvatske radiologije je udar na sve vrijedne i kvalitetne liječnike.

Doktorica Zadravec upozorava da puno liječnika radi u privatnoj praksi. Kako to riješiti?


Rad u privatnoj praksi nakon kvalitetno obavljenog radnog vremena u matičnoj bolnici je nešto što potpuno podržavam aludirajući na izuzetno male plaće u zdravstvu i to je prihvatljivije nego nerad pojedinaca u radnom vremenu matične ustanove.
Tko može liječniku koji je dao svoj maksimum i svu stručnu i ljudsku snagu zabraniti da nakon radnoga vremena radi kod privatnika.
Na kraju balade ako je kolegica Zadravec sumnjičava u rad brojnih kolega pozivam je da dođe pomoći nama koji smo mjesecima na prvoj liniji u Covid bolnici Dubrava. Neka obuče skafander,zasuče rukave i bude podrška nama što bi bio čin hvale vrijedan a ne u javnosti kititi se znanstvenim titulama.

Svojedobno je i ministar Kujundžić upozoravao da jako puno liječnika ne ispunjava “normu”?

Pa bivši ministar Kujundžić je zadnji koji si smije uzeti za pravo komentirati rad liječnika jer većina liječnika uključujući i mene radi prekovremene sate. Itekako je pokazao koliko cijeni liječnike iako sam osobno praktični vjernik izjavom da 1 svećenik vrijedi više od 20 svećenika. Mislim da bi na ispovijedi dugo morao govoriti.

Kako to da jedan bogati Stockholm ima dvije bolnice, a Zagreb čak 17?


Činjenica je da imamo previše bolničkih ustanova i da je nužno funkcijsko spajanje bolnica koje je uspješno započeo bivši ministar zdravlja u SDP Vladi Rajko Ostojić i da nam je potrebna ta praksa.

Je li vrijeme da imamo ministra zdravstva koji nije liječnik?
Smatram da ministar zdravlja ili zdravstva iako mi je prvi termin prirodnije treba biti liječnik s menadžerskim sposobnostima i odličnim timom pravnika i ekonomistima,programom i spreman provesti nužne reforme.

Poznato je da ste se dobrovoljno javili za rad u covid bolnicu Dubrava. Je li završio treći val?
Ponosan sam na protekli i aktualni rad u poluintenzivnom Odjelu u Covid bolnici Dubrava radeći na vrlo zahtjevnom Odjelu uz odlične i predane med.sestre i specijalizante uz šefove dr.Piskač,prof.Grgurevića i novog ravnatelja prof.Lukšića koji je unio svježinu.
Stalne priče o gotovom 3.valu su predizborne i preuranjene jer u Dubravi i dalje osjećamo pritisak velikog broja pacijenata koji su teški i čije zbrinjavanje traži veliki i intenzivan rad.Ali idemo prema silaznom kraku 3.vala a pojava ili odsutnost ovisit će o ponašanju građana,razini procijepljenosti i odlukama Stožera smatrajući da ne treba žuriti s relaksacijom mjera dok se ne procijepi barem 50% populacije.

Jesu li po vama covid putovnice diskriminatorske?
Covid putovnice ili bilo koji dokument ma kako se zvao ma nikako nije diskriminatoran nego naprosto nužan jer će osiguravati mjesta većeg okupljanja sigurnim i treba ih što prije uvesti naravno kada svi dobiju priliku cijepiti se.

Što mislite o istupima doktora Gordana Lauca?
Mislim da je istupe kolege Lauca već bespredmetno komentirati.Po njemu smo već više puta pobijedili pandemiju,učenici nisu prenositelji bolesti i stroge mjere ne donose rezultate su neistina a činjenice su ga demantirale.
I jednom ćemo vjerujem brzo pobijediti pandemiju pa će od 5 puta jednom možda i biti u pravu.

Hoćemo li imati normalno ljeto?
Vjerujem u solidnu turističku sezonu koja neće biti na razini proteklih ali još ovo ljeto ćemo morati pripaziti da se izbjegavaju masovnija okupljanja uz sigurnosne provjere na granicama kako ne bismo izazvali neželjeni 4.val.

Mediji pišu da su na respiratoru završili čak i oni koju su dobili dvije doze cjepiva. Koliko je cjepivo učinkovito s obzirom na to da su nas iz Stožera uvjeravali da cjepivo štiti od težih oboljenja?


Da istina je da je manji broj osoba koje su cijepljene s 2 doze cjepiva završilo na respiratoru jer manji dio do 10% osoba ne razviju imunitet odnosno antitijela pretežno oni s kroničnim bolestima što je izrazito mali broj ali se nažalost dogodio.
To ne smije biti vjetar u leđa antivakserima jer bez procijepljenosti nacije nema pobjede nad pandemijom.

Foto: Hina

Možda vas zanima: Što se događa u u najprocjepljenijoj zemlji svijeta: Čak 35% novozaraženih cijepljeno s obje doze