VRLO JEDNOSTAVNO: Kasparov otkrio kako se Putina može dovesti pameti

VRLO JEDNOSTAVNO: Kasparov otkrio kako se Putina  može dovesti pameti

Jedan od najžešćih Putinovih kritičara, ruski šahovski velemajstor s hrvatskom putovnicom, Gari Kasparov, danas za Direkt kaže da 50 posto Rusa ne podržava rat u Ukrajini i da Vladimir Putin neće proglasiti opću mobilizaciju.

Kasparov se RTL-u javio iz New Yorka, u Zagrebu ćemo ga vidjeti za dva mjeseca na Grand Chess Touru.

Kako ocjenjujete Putinove “blage” poruke?

Nisam očekivao neke velike objave iz jednostavnog razloga što Putinovoj vojsci ne ide dobro u Ukrajini. Ne pobjeđuju, dakle Putin nema ništa za proglasiti. Što se tiče najava o općoj mobilizaciji, bio sam vrlo skeptičan oko toga jer u onom trenutku kad bi proglasio masovnu mobilizaciju, to bi uključilo u rat i velike ruske gradove. Sada se u Ukrajini većinom bore vojnici sa sela, s istoka, iz Sibira. Putin ili njegovi savjetnici shvaćaju da bi uključivanje građana Moskve ili Sankt Petersburga dovelo do velikih prosvjeda.

Što se treba dogoditi kako bi došlo do promjene javnog mnijenja u Rusiji?

Po mojoj procjeni broj građana Rusije koji podržavaju rat je manji od 50 posto, mnogo njih jednostavno ne žele čuti za rat, samo čekaju, kao u limbu. Da odgovorim na vaše pitanje, što se treba dogoditi? Dvije stvari, građani trebaju shvatiti da je rat stvaran i da Rusija gubi. Onog trenutka kad prva ukrajinska raketa pogodi Krim, nakon što Ukrajina dobije oružje od Zapada i započne uzvraćati paljbu, to će biti snažna poruka. Rusi će shvatiti da je nešto ozbiljno krenulo krivim smjerom.

Milanović i Plenković, dva čovjeka, dvije politike…

Ovo je vrlo bolan trenutak za mene jer mi je Milanović dao hrvatsku putovnicu. Zbog njega smo supruga i ja postali EU građani kad nam je to bilo najpotrebnije, zato mi je teško kritizirati Milanovića. Pozdravljam napore premijera Plenkovića i drago mi je što mogu vidjeti da hrvatska Vlada u potpunosti podupire taj smjer.

Postoji li stvarna opasnost od ‘nuklearnog Armagedona’?

Nizak je rizik jer oni u Rusiji koji donose ove odluke a dolaze iz kruga ljudi bliskih Putinu, shvaćaju da bi bili ubijeni povratnim udarom kad bi se odlučili stisnuti taj crveni gumb, a sumnjam da imaju želju umrijeti zbog Putinovih želja. U svakom jeziku imamo izreku “Pas koji laje, ne grize”.

Foto: Hina