Biskup komentirao slučaj Mirele Čavajde: Mnoštvo kamenja se ovih dana bacilo na ženu i bolesno dijete

Biskup komentirao slučaj Mirele Čavajde:   Mnoštvo kamenja se ovih dana bacilo na ženu i bolesno dijete

Blagdan Gospe Trsatske proslavljen je u Marijinu svetištu na Trsatu. Večernju zavjetnu svetu misu vjernika grada Rijeke i Riječke nadbiskupije služio je mons. Mate Uzinić, riječki nadbiskup koadjutor.

Uzor obitelji

U propovijedi je istaknuo da nazaretska kuća Svete Obitelji, koja je prema predaji prenesena na Trsat 10. svibnja 1291., kao i odnosi koji su vladali u njoj, trebaju biti uzor prema kojem će se oblikovati obitelj, društvene zajednica i Crkva.

– Kuća Svete Obitelji je kuća molitve, ona je otvorena prema Bogu i nije zatvorena u sebe. Njeni članovi Marija, Josip i Isus pokazali su nam tri vrste odnosa koje moramo njegovati, javlja Novi list.

Odnos s Bogom, promišljanje o samom sebi te poštovanje drugog i poziva koji Bog ima s njim, rekao je mons. Uzinić i naglasio važnost molitve svakog pojedinca, ali i obitelji.

– U molitvi razlučujemo što Bog želi od nas i na što nas poziva, kazao je mons. Uzinić.

O Mirelinom slučaju

U drugom dijelu propovijedi osvrnuo se na slučaj koji je, kako je rekao, aktualan i dosta težak.

– Govorim o situaciji žene koja nosi bolesno dijete i mnoštvu kamenja koje se ovih dana s različitih strana bacilo što na ženu, što na dijete. Što na one koji su za izbor, što na one koji su za život.

Pitao sam se kako se uključiti, što reći, a da ne budem jedan od onih koji bacaju kamenje, koji osuđuju i isključuju. Iskreno priznajem da nemam odgovor na ovu situaciju.

Ali su mi pale na pamet druge situacije s kojima se u Crkvi suočavamo i kada bi svećenici željeli jasne kriterije, na primjer tko može ili ne može biti kum.

Što s onima koji su se rastali i potom našli novu sreću, i sada možda žive kršćanskije od onih koji su ostali u braku? – naveo je Uzinić i rekao da bi u sve te situacije trebalo unijeti više suosjećanja i ljubavi.

– Unesimo ih u duhu odnosa koji su vladali u nazaretskoj obitelji, gdje se otvaramo Bogu i molimo da nas prosvijetli.

Gdje svatko želi čuti što Bog želi od nas, ali i poštuje drugoga i njegovu situaciju.

Svaka je situacija drukčija, kad se radi o životu ljudi, nije moguće dati gotove recepte. Jer ako damo gotove recepte, onda se ponovo nabacujemo kamenjem – rekao je Uzinić.

Svi braća i sestre

Potom je citirao dio iz enciklike pape Franje »Fratelli Tutti« u kojoj se nudi kakav bi svijet trebao biti na primjeru odnosa u obitelji.

– U obitelji su roditelji, bake i djedovi, djeca, dio kuće i nitko nije isključen. Ako netko ima neku teškoću, tu su drugi da mu priskoče u pomoć, podržavaju ga.

U obiteljima svi rade za opće dobro, ali ne uništavaju pojedinca. Podržavaju ga i pridonose njegovom boljitku. Obiteljske svađe uvijek završavaju pomirenjem.

O, kad bismo barem mogli političkog protivnika ili susjeda gledati istim očima kojima gledamo djecu, suprugu, oca ili majku. Kako bi to bilo lijepo. – citirao je papu Franju mons. Uzinić.

Dodao je i kako je papa Franjo ovih dana citirao ulomak iz evanđelja u kojem stoji kako »Bogu ništa nije nemoguće«.

– Nije mu bilo nemoguće ni prenijeti svetu nazaretsku kuću. Ne znam je li to napravio, ali mogao je. Važno je da svatko od nas, poput Marije, radi na svijetu u kojem ćemo svi biti braća i sestre, zaključio je mons. Uzinić.

Foto: N1