Vučić gledao vojnu vježbu na granici s Crnom Gorom i Kosovom: Pokušava li zastrašiti Thaçija i Đukanovića?

Vučić gledao vojnu vježbu na granici s Crnom Gorom i Kosovom: Pokušava li zastrašiti Thaçija i Đukanovića?

Vojska Srbije (VS) održala je u subotu vježbu “Sadejstvo 2020” za koju je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao da je pokazala spremnost i obučenost VS da zaštiti zemlju i teritorij u slučaju agresije, poručivši kako Srbiji “ne pada na pamet” da “nekog napada ili ulazi u sukobe”.

Vojska Srbije pripada svim našim građanima, bez obzira na vjeru i nacionalnost, spremna je, sposobna i obučena sačuvati i njih i našu zemlju ako bi netko i pomislio da je napadne, poručio je Vučić, ocijenivši da je VS danas u mnogim detaljima pokazala nešto što se nije moglo imati “ni u vrijeme velike JNA”. Zanmljivo je da je Vučić nabrajao gotovo sve manjine  koje živ u Srbiji pa je spomenuo i Hrvate.

“Snažimo svoju vojsku da bismo odvratili svakog agresora od napada na nas, a nama ne pada na pamet da vodimo bilo kakve agresivne sukobe”, poručio je Vučić poslije vježbe u kojoj je sudjelovalo oko 2800 pripadnika Ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, kopnene vojske, brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade, s više od 150 borbenih i neborbenih vozila i borbenih sustava, te 40 zrakoplova.

Pretpostavka vojne vježbe, održane na vojnom poligonu “Pešter” kod Sjenice, bila je da su “neprijateljske oružane snage” napale jugozapadni dio Srbije i privremeno okupirale dio državnog teritorija, te da dovode nove snage, javila je agencija FoNet. Zanimljivo je da je  vježba održana blizu  granice s Crnom Gorom i  Kosovom s kojima  vučić ima dosta neraščišćenih političkih pitanja.  Ova vojna vježba se može promatrati i kao  svojevrsna  upozorenje tim zemljama.

Na početku vježbe prikazano je djelovanje PVO sustava “Pancir” na neprijateljske zrakoplove, te nadograđenog sustava PASARS i topova “Bofors”.

Prikazan je specijalni desant pripadnika 63. brigade s 30 padobranaca iz zrakoplova Antonov AN-26 s 3000 metara.

Vježbi su, uz Vučića, nazočili aktualna premijerka i mandatarka za sastav buduće vlade Ana Brnabić, predstavnici državnog i vojnog vrha, te srbijanski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Foto; Dimitrije Goll/Tanjug/Hina