Zabrinuti ili paranoični Vučić optužuje Ukrajinu i jednu zemlju EU zbog lažnih dojava o bombama u avionima Air Serbia

Zabrinuti ili paranoični Vučić optužuje Ukrajinu  i jednu zemlju EU zbog lažnih dojava o bombama u avionima Air Serbia

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić optužio je Ukrajinu i neimenovanu zemlju EU-a za plasiranje lažnih dojava o bombama u putničkim zrakoplovima aviokompanije Air Serbia, prenosi Jutarnji list.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu krajem veljače više od dvanaest letova Air Serbie bilo je prisiljeno vratiti se u Beograd ili Moskvu zbog prijetnji bombom, a beogradska zračna luka evakuirana je najmanje tri puta.

“To rade strane (obavještajne) službe dviju zemalja. Jedna je zemlja EU-a, a druga je Ukrajina”, kazao je Vučić ne iznoseći dokaze.

Srbija, koja je gotovo u potpunosti ovisna o ruskom plinu i nafti, odbija uvesti sankcije Kremlju i održava redovite letove za Moskvu.

Vučić je, u intervjuu za provladinu televiziju Pink, kazao da Srbija to radi “iz principa”.

“Te letove nastavljamo doslovno iz principa, jer želimo pokazati da smo slobodna zemlja i da sami donosimo odluke.”

Srpski predsjednik kazao je da u nedjelju opet dojavljeno da se u zrakoplovu Air Serbie, dok je bio iznad Slovačke, nalazi bomba, ali je pilot nastavio let jer “zna da je dojava lažna”.

Srbija nije uvela sankcije Rusiji, ali je glasala za UN-ovu rezoluciju kojom se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu te za izbacivanje Rusije iz UN-ova Vijeća za ljudska prava.

Foto: Hina