Novi CRO Demoskop: Koje će stranke imati zastupnike u Europskom parlamentu

Novi CRO Demoskop: Koje će stranke imati zastupnike u Europskom parlamentu

Prema rezultatima istraživanja CRO Demoskopa za RTL, HDZ je i dalje najjača stranka s potporom 28,1 posto, a na drugom mjestu je SDP koji je nakon sedam mjeseci prvi puta zabilježio rast potpore i uživa izbor 17 posto birača. Prema anketi za europske izbore HDZ dobiva potporu 27,6 posto (5 mandata), SDP 16,7 (3 mandata) posto, a po jedan mandat osvajaju Živi zid, Amsterdamska koalicija i Most,.

HDZ i dalje uvjerljivo vodi. Iako bilježi manji pad od prošlog mjeseca njih bi odabralo 28,1 posto ispitanika (prema 28,4 posto iz veljače). SDP je nakon sedam mjeseci zaustavio negativni trend, narastao je od veljače nešto preko jednog postotnog poena i sada je na 17 posto (prema 15,8 posto iz veljače). No i dalje kaska za rejtingom prošlogodišnjeg ožujka. Živi zid drugi mjesec zaredom bilježi pad, ali ovaj je znatno blaži. Njih bira 10,4 posto ispitanika (prema 10,9 posto iz veljače), piše Direktno.hr.

Blagi rast u odnosu na veljaču bilježi MOST, približava se prošlogodišnjem rejtingu od 7 posto, a ima 6,8 posto potpore (u veljači 6,5 posto).

Iste postotke i sličan rast bilježi HSS (u veljači 3,2 posto) i Neovisni za Hrvatsku (u veljači 3,3 posto) s potporom od 3,6 posto.

Istovremeno, pada i START i GLAS. Prošlog je mjeseca START zabljesnuo s gotovo pet posto potpore (4,6) posto, ali sada se ispuhao na 3,4 posto. GLAS gubi gotovo cijeli postotni poen i sada je na 2,9 posto (3,8 posto u veljači). Stranka zagrebačkog gradonačelnika bilježi rast uz potporu od 2,7 posto, a blago ispod toga je HNS s 2,5 posto (1,6 posto u veljači), što je najveći izbor ove stranke od ulaska u koaliciju s HDZ-om.

I u prvom ovogodišnjem istraživanju o preferencijama građana za Europske izbore najbolje prolazi HDZ. Sredinom godine, kada se održavaju europski izbori, prema rezultatima bi mogli slaviti, a zadovoljan bi mogao biti i SDP. HDZ bira 27,6 posto, SDP je odabir 16,7 posto, Živi zid 9,6, a Amsterdamsku koaliciju, koja je predstavila svoju listu za EU izbore, bira 8,2 posto.

U mandatima HDZ osvaja 5, SDP 3, Živi zid i Amsterdamska koalicija po jedan mandat. HDZ je na prošlim EU izborima osvojio 6 mandata, ali su izašli u koaliciji, pa je u parlament zapravo ušlo četvero HDZ-ovaca, plus Marijana Petir i Ruža Tomašić. U koaliciji je bio i SDP, pa iako su osvojili 4 mandata samo dvoje su SDP-ovci.

Od manjih stranki u Europski parlament bi prvi put mogao ući MOST. Bira ih 6,5 posto, Neovisni za Hrvatsku su na 4,2, a stranka Milana Bandića i START bira 4 posto. Jedino MOST ima siguran mandat, od preostalog graničnog mandata, prema D’Hontovoj metodi, HDZ i Živi zid imaju jednake šanse za osvojiti još jedan neraspoređeni mandat.

Foto: Screenshot/RTL