Kako se industrija igara na sreću uključila u borbu za zaštitu okoliša?

Kako se industrija igara na sreću uključila u borbu za zaštitu okoliša?

Ovo ljeto definitivno predstavlja poziv na buđenje svima onima koji smatraju da su pitanja zagađenja okoliša i globalnog zatopljenja tek teorije urote, kojima nam netko pokušava uskratiti naš lagodni način života.

Ekstremno visoke temperature, kao i povremena opasna nevremena pokazuju da se klima na našoj planeti definitivno mijenja, ponajviše upravo pod djelovanjem čovjeka, odnosno emisije različitih plinova koji zagrijavaju Zemlju i čine je manje pogodnom za život.

Ako dodamo tome probleme sa zagađenjem voda, krčenjem šuma i pretjeranom količinom otpada, jasno je zašto naš planet gubi na bioraznolikosti te dolazi između ostalog do opustinjavanja i odrona zemlje, kao i novih virusnih izazova s kojima se borimo posljednjih godina.

Nema sumnje, zbog toga je važno ekološki osvijestiti stanovništvo koje može svojim djelima pozitivno utjecati na naš okoliš, ali i napraviti pritisak na svjetske lidere po pitanju smanjivanja emisije opasnih industrijskih plinova.

A u cijelu priču uključile su se i vodeće hrvatske tvrtke, među koje definitivno spadaju i priređivači igara na sreću. Ova industrija već duže vrijeme radi prave korake u zelenom smjeru i daje dobar primjer ostalim bitnim gospodarskim čimbenicima u zemlji.

Drastično smanjena upotreba papira

Ključan korak u zelenom smjeru industrija igara na sreću povukla je krajem prošlog desetljeća, kada se gotovo u potpunosti prebacila na Internet.

Time je drastično smanjena upotreba papira, koji je korišten u velikim količinama dok smo svoje lutrijske listiće, kao i sportske prognoze uplaćivali na šalteru u poslovnicama. Birokracija je u isto vrijeme u sportskim kladionicama i online casinima također smanjena na minimum, što je još malo smanjilo papirologiju i odvelo ovu industriju u pravom smjeru.

A svi dobro znamo kako nastaje papir, krčenjem šuma čija se područja smanjuju na našoj planeti, čak i u Amazoni, mjestu koje nazivamo plućima planete Zemlje.

Zahvaljujući digitalizaciji koju je uspješno provela industrija igara na sreću, kao i mnoge druge gospodarske grane, danas je deforestacija u svrhu papirnate dokumentacije značajno usporena, no još uvijek previše koristimo ambalažni papir, kako i onaj higijenski, što su još dva pitanja na koja ćemo morati pronaći adekvatan odgovor u budućnosti.

Akcije za pomoć hrvatskom okolišu

Osim konkretnim potezima u svom poslovanju, danas se industrija igara na sreću također aktivno uključuje u akcije kojima je svrha pomoći zaštiti okoliša i podići svjesnost o ekološkim pitanjima.

Dobar primjer za to je Germania Sport, jedan od najpoznatijih domaćih priređivača igara na sreću. Svi znamo za Germania casino i sportsku kladionicu, a tvrtka koja stoji iza njih podržava društvenu odgovornost i održivi razvoj pa se uključila u akciju CO2mpensating by planting.

Radi se o hvalevrijednom planu nadoknade emisija ugljičnog dioksida, s ciljem sadnje čak 60 tisuća sadnica na različitim područjima u Republici Hrvatskoj. Više od tisuću volontera uključilo se u ovu akciju pošumljavanja, koja je već zaživjela oko Ivanić Grada, Velike Gorice i na otoku Čiovu.

Ovakve akcije vrlo su važne zbog podizanja svjesnosti o brizi za okoliš i važnosti šuma, jer one čuvaju kvalitetu zraka kojeg udišemo, ali i sprječavaju opasne odrone kojima smo previše puta svjedočili posljednjih godina.

Germania je podržala i startup GREENER, koji razvija sustav umjetne inteligencije na bazi otapanja ozona u vodi ili primjeni u svojstvu biofumiganta, kako bi bio eliminiran negativan efekt korištenja štetnih kemikalija u poljoprivredi i proizvodnji hrane.

U svakom slučaju, priređivači igara na sreću su danas svjesni da je ekologija pitanje oko kojeg se mogu otvoreno angažirati. Sada kada svojom djelatnošću više zaista ne utječu negativno na naš ekosistem apsolutno imaju pravo dići glas oko ekoloških pitanja, kao i stati na pravu stranu u borbi za bolje sutra našeg planeta.

Foto: Hina