Andrej Plenković ponovno u igri za šefa Europske komisije: Dobro je što ga kritizira Macron

Andrej Plenković ponovno u igri za šefa Europske komisije: Dobro je što ga kritizira Macron

Bugarski premijer Bojko Borisov ušao je na nastavak jučer prekinutog summita EU u Bruxellesu s izjavom, koju je dao bugarskim novinarima, da je na jutrošnjem sastanku lidera iz redova europskih pučana predložio da Andrej Plenković postane predsjednik Europske komisije.

Bugarski novinari koji su uzimali tu izjavu stekli su, međutim, dojam da Borisovljev prijedlog na sastanku EPP-a nije bio izrečen s punom ozbiljnošću, nego da ukaže na apsurdnost činjenice da se lideri iz EPP-a koji sjede u Europskom vijeću (na summitu EU) ne mogu dogovoriti tko je njihov kandidat za šefa Komisije. Njemačka kancelarka Angela Merkel, podsjetimo, preferira ideju u kojoj bi pučani to mjesto prepustili “spitzenkandidatu” europskih socijalista Fransu Timmermansu, a Plenković predvodi pokret otpora svih ostalih lidera EPP-a protiv te ideje. Od ostalih lidera iz EPP-a, prvi je upravo Bojko Borisov napustio tu poziciju otpora ideji s Timmermansom i u noći s nedjelje na ponedjeljak, dok je summit trajao, otišao sastati se s Timmermansom, što je dao ovjekovječiti na Facebook Liveu. Summit koji je trebao početi u 11 sati odgođen je do 13, piše Večernji list.

Summit je, podsjetimo, jučer prekinut nakon 18-19 sati intenzivnih razgovora, a prekinut je s prijedlogom koji je uključivao Timmermansa na čelu Komisije, dok bi mjesto predsjednika Europskog vijeća pripalo EPP-u i pritom se spominjalo ime Bugarke Kristaline Georgieve, glavne izvršne direktorice Svjetske banke. No, Borisov je jučer novinarima rekao da Georgieva ne ide za predsjednicu Europskog vijeća.

Prije no što smo saznali za izjavu koju je dao bugarskim novinarima, gdje Plenkovića gura za predsjednika Komisije, pitali smo Borisova jutros na ulasku na summit može li Plenković isplivati kao kandidat EPP-a za predsjednika Europskog vijeća, ako otpadne ideja s Georgijevom. – Može. Važi – odgovorio je novinaru Večernjeg lista bugarski premijer, koji se na ovom summi pokazuje kao “kingmaker”, onaj čija potpora možda postaje jezičac na vagi.
N1 javlja da je  francuski predsjednik Macron kritizirao  neke političare iz Europske pučke stranke  da zbog svojih ambicija ruše europsko jedinstvo i da je navodno mislio upravo na Plenkovića.  Očito je da članovi pučana iz Istočne Europe ne žele prihvatiti  socijaldemokrata Timmermansa i da sada pokušavaju  progurati i Andreja Plenkovića.  Navodno i glavni tajnik  europske komisije  Martina Selmayra lobira za Plenkovića.   Bez obzira kako će završiti  ovi pregovori, Plenković je u svakom slučaju dobro postupio što nije pristao slušati Macrona i Angelu Merkel.
Foto: Michael Kappeler/DPA