Novinar Ivan Žada nakon sramotne presude u korist Josipa Đakića: On je vrlo moćan u Virovitici

Novinar Ivan Žada nakon sramotne presude u korist Josipa Đakića: On je vrlo moćan u Virovitici

Općinski sud u Virovitici nije prihvatio argument obrane da je u konkretnom slučaju riječ o javnom interesu. Reporter RTL-ove Potrage Ivan Žada nepravomoćno je osuđen na 4 mjeseca zatvora uvjetno uz rok kušnje od godinu dana zbog neovlaštenog zvučnog snimanja saborskog zastupnika HDZ-a Josipa Đakića.

Općinski sud u Virovitici nije prihvatio argument obrane da je u konkretnom slučaju riječ o javnom interesu i da prema stavku 4. članka 143. Kaznenog zakona stoga nema kaznenog djela.

Žada je u listopadu prošle godine, nakon što mu je Đakićev sin javno zaprijetio premlaćivanjem zbog pisanja o njegovom ocu – nazvao Josipa Đakića, predstavio se kao novinar i upozorio ga na prijetnje. Dio razgovora je poslije prepričao na svom Facebook profilu, objavili su ga i neki portali, no audio zapis nikada nije objavio.

Ivan Đakić je zbog prijetnji Žadi u drugom postupku nepravomoćno osuđen na sedam mjeseci zatvora uvjetno.

Evo što kažu novinar RTL-ove Potrage Ivan Žada i Hrvatsko novinarsko društvo.

“Ova predstava je za mene očekivana jer se sudilo u Virovitici gdje je gospodin Đakić utjecajan čovjek, no ono što je puno važnije ova presuda mene onemogućava u daljnjem radu kao novinara Potrage.

Mi se bavimo istraživačkim novinarstvom. Ja ću sada svaki puta morati promisliti jesam nekome rekao da ga snimam ili nisam rekao, jer u svakom trenutku ako ja to ne učinim, ako me osoba prijavi, ja moram u zatvor na četiri mjeseca. Mislim da je ovo još jedan u nizu pritisaka na slobodu medija u Hrvatskoj, objasnio je Žada.

“HND je šokiran presudom prema našem kolegi Ivanu Žadi. Smatram da ova presuda nije u skladu s Europskim strandardima zaštitie slobode izražavanja, jer se ovdje ne radi o privatnom razgovoru, razgovor između državnih dužnosnika i novinara su uvijek tema od javnog interesa. Stoga će HND i njegov centar za zaštitu slobode izražavanja pružiti punu podršku našem kolegi Ivanu Žadi, to uključuje i pravnu podršku i u daljnjem tijeku ovog kaznenog postupka.

A o tome da se novinare uhićuje, premlaćuje, tuži, kažnjava ovakvom kaznom, izvijestit ćemo sve međunarodne partnere. I ono što je vrlo zabrinjavajuće je da se ovakve stvari događaju u zemlji članici EU-a koja uskoro preuzima predsjedanje”, kazao je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko.

RTL-ov reporter će se na presudu žaliti nakon što u roku od 15 dana primi i pisano obrazloženje.

A zbog istog kaznenog djela iz čl. 143 Kaznenog zakona taj isti Sud u Virovitici sudio je još jednoj novinarki, danas reporterki Potrage Danki Derifaj. No u njezinu slučaju Sud je donio odluku da je javni interes pretežniji od interesa zaštite privatnosti druge strane.

 

Foto. Edvard Šušak/Hina