Emir Hadžihafizbegović otkrio kako je preživio “soton koronu”: Najkritičniji sam bio u vrijeme Bajrama

Emir Hadžihafizbegović otkrio kako je preživio “soton koronu”: Najkritičniji sam bio u vrijeme Bajrama

Emir Hadžihafizbegović, bh. glumac, oporavio se od koronavirusa. U Danu uživo na N1 je ispričao pakao kroz koji je prošao. Koronavirus je za njega Sotona, kako je istaknuo, a sama borba s covidom-19 – egzorcizam.

“Prošao sam pakao. Nisam htio raditi od tog mog džehenema jednu portal priču, držao sam sve u ilegali. Sve se desilo u Mostaru. Drugi nalaz mi je negativan, upala pluća se povukla. To što sam prošao i ta vrsta egzorcizma, imam svoju teoriju da korona nije bolest, nego Sotona. Nevjerojatno što mi se dešavalo tih 14 dana. Netko kaže prođe benignije, netko gore od mene, izgubi život. Želim podijeliti sve to što se desilo”, rekao je u uvodu.

On boravi u Mostaru od početka uvedenih mjera.

“Ja sam dijabetičar, u Mostaru godinama imam jednu lijepu vikendicu u mjestu Željuša. Tu sam se sklonio. Dolazio sam u Sarajevo, završavao što treba u Kamernom teatru. Pošto je teatar od 28. lipnja na stand byju, sezona počinje 10. rujna, skroz sam se prebacio u Mostar u jednu vrstu izolacije. Imao sam vrlo rijetke kontakte”, naveo je.

Ipak, odlasci u centar, poštu, pumpu, kako je kazao – vjerojatno su i bila mjesta gdje je pokupio virus.

“U tom nekom izlasku sam nadrapao i zakačio tu neman. Sve sam radio, ali tražiti genezu – gdje se korona pokupi, kao tražiti iglu u plastu sijena. Ne znam gdje sam ovo zaradio. Poslije pozitivnog nalaza sam bio OK, osim što nisam imao osjećaja okusa i mirisa. To je prvi simptom zbog kojeg sam išao na test”, ispričao je.

U bolnicu nije htio ići

Prva tri dana se ništa nije dešavalo, onda kreće teško disanje, suhi kašalj.

“Konstatirali su mi 28. u Domu zdravlja upalu pluća. Preporučeno mi je ležanje u bolnici. Rekao sam da sam u samoizolaciji, U bolnicu nisam htio ići. Ja sam ovu neman preživio zahvaljujući dragom Bogu, doktorima i dobrim ljudima koji su skočili oko mene”, rekao je.

Zahvalio se doktorima Hasanu Čustoviću, Enveru Zeremu, Seji Mulahasanoviću, Sabini Omić, Maji Ostojić, sestrama i laboratorijskim radicima Sanji Sesar i Ivani Marić.

“To su ljudi koji su bili oko mene. Zaista ih želim spomenuti jer su bili spiritus movens mog izliječenja. Najkritičniji sam bio u vrijeme Bajrama. Nisam bio dobar nikako. Otežano disanje, visoka temperatura, malaksalost. Imao sam osjećaj da mi se kosti odvajaju od mesa. Kosa me je boljela. Nije to čak ni bol. Kao da vam je cijelo tijelo modrica, pa gdje god da se pipnete – boli. Imao sam gripe, teške, nema ovo veze s gripom. Za mene je to istjerivanje đavola. Ovo je priča koja je moja osobna”, nastavio je Hadžihafizbegović u razgovru za N1.

Kazao je da misli da je ovo sve “laboratorijska priča”.

“Flashback mi je otišao na Alien ili Osmi putnik sa Sigourney Weaver. Poručujem svima koji se hejterski i blesavo odnose prema pošasti da se uozbilje zbog onih koji nisu najboljeg imuniteta. Meni se činilo da mogu nekoga pogledom nekoga zaraziti”, naveo je glumac.

Od simptoma je kako kaže imao sve, osim kašlja.

“Možda sam jedan dan imao suhi kašalj i nisam se više zakašljao. Dijareja je jedan od simptoma, glavni je temperatura. Začudan osjećaj, pisao sam s takvom temperaturom. Ovo je borba sa Sotonom, ja sam to tako doživio. Mentalni sustav i metabolizam vam se okrene za 360 stupnjeva. Svašta sam imao u prošlosti, ali sve je to eufemizam za ovu kušnju. Narasla mi je sva empatija za ljude koji se liječe od korone”, rekao je.

U koroni se ne smije psihički “čučnuti”

Tokom liječenja je pojeo dvije kile meda, gdje je dodao inzulin, budući da je dijabetičar. Pio je ulje od ćurekota, vitamine sve koje su mi doktori preporučili, cink uz terapiju koju su mi liječnici prepisali. U bolnicu nije želio ići.

“Nisam protiv hospitaliziranja, ali čovjek izmeditira tu stvar i sam sa sobom porazgovara. Odlučio sam da između pravljenja bolničke sobe u svojoj vikendici i bolnice u koju bi legao izaberem ovo prvo. Ne mislim da sam donio ispravnu odluku, ali na vama je da odlučite. Ovo nije preporuka za one kojima se preporuči hospitaliziranje. Sve je ovo iz moje osobne kušnje”, ispričao je.

Dvije stvari moraju biti harmonizirane, a to je slijeđenje uputa ozbiljnih doktora i mora biti zdrava glava – njegova je poruka.

“U koroni se ne smije psihički čučnuti. Mnogim mojim prijateljima se bolest produžila jer su psihički pali. Ja sam imao temperaturu 39.5 i u 3 ujutro sam gledao Mr. Beana. Onaj tko čeka da popije tablete i padne u depru – bolest se sigurno disperzira. Čitao sam, slušao sam muziku, čini mi se da mi je to pomoglo”, kazao je Hadžihafizbegović.

Mada – bilo je i tih razmišljanja: “Da je moguće da se ne probudim.”

On ima poruku za one koji se neodgovorno ponašaju: “Slušajte upute. Prošao sam kroz CV-jeve našeg kriznog stožera, to su svjetski ljudi. Slušajte, ne mogu oni s bejzbol palicama hodati i tjerati iz kafića. Ono što poručuju nije bez veze.”

Kazao je kako ne može shvatiti da 20 dana traje trakavica oko ministra zdravlja KS. Ako je Rusmir Mesihović dao ostavku u 16, u 07 ujutro je morao sjediti novi ministar u fotelji – zaključio je.

Foto: Screenshot/N1