Anto Nobilo napravio psihološki profil Andreja Plenkovića: Uzdrman je, nesiguran, ne podnosi dobro pritisak…

Anto Nobilo napravio psihološki profil Andreja Plenkovića: Uzdrman je, nesiguran, ne podnosi dobro pritisak…

Odvjetnik Anto Nobilo gostovao je u Novom danu i komentirao aktualne političke teme.

Koliko europarlamentarni izbori mogu utjecati na politički život u Hrvatskoj?

Ja mislim da će utjecati, ali najviše će utjecati na HDZ. Nedvojbeno je da HDZ nije ostvario rezultat koji je planirao, ali ja ne mislim da je to veliki problem. Međutim, zbog reakcija koje su se dogodile, nekako sam osjetio kao da je premijer u panici, više nema onu sigurnost. Nekako ga se prelako uzdrmalo, očito ne može djelovati kad dođe do negativnih situacija, ne zna se boriti pod kišom udaraca. Njegova desna ruka s kojom je stvarao političke efekte kroz kaznene progone, ministar Božinović, nestao je. Jeste li ga igdje vidjeli? Bojim se da je ugrožen proces pretvaranja nacionalitsičkog pokreta HDZ-a u pristojnu konzervativnu stranku. Ako Plenković ode u Europu na neku od funkcija, sasvim je sigurno da će se HDZ vratiti na totalno nacionalističke vode i da će projekt stvaranja pristojne stranke od HDZ-a propasti, a to će bitno utjecati na Hrvatsku, jer HDZ je najveća stranka. Ja tu vidim najveće posljedice ovih izbora na političku situaciju. Rezultati europskih izbora se ne mogu mehanički prenositi na parlamentarne i predsjedničke izbore. Najveća je opasnost što će se dogoditi s HDZ-om, hoće li se proces europeizacije prekinuti ili će se vratiti u izvorne nacionalističke vode.

Jeste li igdje vidjeli taj proces europeizacije?

U svojoj suštini Plenković je pokazao određene diktatorske ovlasti, autoritativne ovlasti. Prostor slobode se smanjivao, ali način izvedbe je mekaniji, civiliziraniji. U svojoj suštini HDZ i ciljevi koje imaju nije se promijenio. I dalje HDZ preko države kontrolira 60 posto privrede, bez stranačke iskaznice ne može se dobiti posao u državi.

Je li za to kriva činjenica što oporba ne postoji?

Mislim da je sam SDP začuđen ovim rezultatom, jer ako igdje ima crni labud, to je u SDP-u. Oporba je potpuno izgubljena, ne zna kako se postaviti. Ima niz afera u HDZ-u, a nisam primijetio da je oporba reagirala. Dolazimo do apsuda da je Plenkoviću najveća oporba unutar HDZ-a i nje se najviše boji, a van HDZ-a ima čisti prostor.

Je li Milanović dobar zajednički kandidat lijeve opcije?

Ako nema drugog, onda je on dobar. Sad se pokazuje da je on ipak bio dinamičniji u odnosu na sadašnje rukovodstvo, međutim, bojim se da bi njegova kandidatura mogla raskoliti SDP. On je po meni apsolutno prihvatljiv kao lijevi kandidat. Meni je zasmetalo i zato nisam glasao na njega na zadnjim izborima, onaj njegov čuveni razgovor s braniteljima, gdje je rekao da bi se Srbima najradije krvi napio, gdje je glumio nacionalistu pred braniteljima i mislim da je on na neki način prikriveni nacionalist, ali mislim da je za veći dio lijevog biračkog dijela u ovom trenutku prihvatljiv.