Raspao se Start Dalije Orešković: Radikalnu ljevičarku su napustili još radikalniji ljevičari

Raspao se Start Dalije Orešković: Radikalnu ljevičarku su napustili još radikalniji ljevičari

Sat je pokazivao 18:50. Na izbornu nedjelju, 26. svibnja, dakle, deset minuta prije zatvaranja biračkih mjesta, na komunikacijske grupe stranke Start stigla je obavijest o ostavkama. Veći dio predsjedništva stranke obavijestio je predsjednicu Daliju Orešković i kolege da se povlače sa svojih funkcija.

Da stvari ne štimaju u stranci koja je samo tri mjeseca ranije imala rekordno visok debitantski rejting u anketama (5,6 posto), bilo je jasno daleko prije nego su počeli brujati mobiteli u Westinu. Posljednjih tjedana kampanje, naime, na fotografijama objavljivanim na kanalima Starta na društvenim mrežama uglavnom su se pojavljivale samo Dalija Orešković i Marina Pavković. Samo njih dvije su, iz predsjedništva Starta, bile i na dočeku izbornih rezultata, u društvu dvojice kandidata koji nisu članovi stranke, Bojana Glavaševića i Tomislava Žagara. Duje Prkut, Tonći Talaja, Branka Lukačević Gregić i Nicole Kwiatkowski tamo su bili samo u poruci o ostavkama koja je došla deset minuta prije objave rezultata prvih izlaznih anketa, piše Telegram.

Ozbiljna unutarnja drama u Startu krenula je i prije nego su se anketne brojke krenule osipati.

Pravi lom je, međutim, kako to obično u Hrvatskoj biva nastao oko – ustaša i partizana. Odnosno, oko gostovanja Orešković 14. ožujka na televiziji N1. Govoreći o Bleiburgu, kazala je: “Mislim da bi misa trebala proći dostojanstveno i da svi oni koji oplakuju žrtve, a oplakujem ih i ja, moraju onemogućiti reviziju povijesti i fašističke simbole koje smo imali tamo prilike vidjeti”. Tekst je na portalu (ispravno) naslovljen sa: “I ja oplakujem žrtve Bleiburga” i nastao je – kaos.

Gnjevne rekacije, višekratni i višesatni sastanci, zahtjevi za javnim ispravkama i pojašnjenima… Stvar je otišla toliko daleko da je jedan od članova vodstva stranke, pričaju svjedoci, na jednom od sastanaka predsjedništva pitao: “Ima li ovdje uopće antifašista?”

Foto: Damir Senčar/Hina