Dejan Jović se obrušio na Milanovića: Usporedio ga s Trumpom i opisao kao glasnogovornika Čovića i Dodika

Dejan Jović se obrušio na Milanovića: Usporedio ga s Trumpom i opisao kao glasnogovornika Čovića i Dodika

Dejan Jović, profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, gostovao je u Newsroomu.

Na inicijativu predsjednika Zorana Milanovića, promijenjena je završna deklaracija summita NATO-a u Bruxellesu. “To je mala stvar za ovaj summit, ali za nas je to Bigfoot“, rekao je predsjednik tim povodom.

“Ovo nije pobjeda Milanovića, nego Čovića i Dodika”

Jović je u programu N1 rekao kako to nije diplomatska pobjeda Milanovića, već Dodika i Čovića. “Glasnogovornik je u ovom slučaju RH odnosno Zoran Milanović.”

Ističe da je problem što vanjske politike Hrvatske u ovom slučaju nema – u potpunosti je u službi unutrašnjih snaga BiH: “To je fusnota koja se mogla dogovoriti u pola minute.”

Odgovarajući na pitanje što govori činjenica da je glavni tajnik NATO-a nazvao Milanovića nakon šest dana ignoriranja, Jović kaže da je ta stvar potpuno nevažna – summit nije bio o BiH i to potpuno marginalno pitanje.

“To da ga je Stoltenberg odmah nazvao mi govori da NATO ni pod koju cijenu ne želi riskirati konsezus sada kada je došao novi američki predsjednik Joe Biden. NATO je vidio predsjednika koji je radio veliki show, ali je imao je veliku moć iza toga, a zvao se Donald Trump. NATO ne želi novog Trumpa, pogotovo ne nekoga tko dolazi iz male zemlje. NATO je pristao na kompromis i dao Hrvatskoj osjećaj da je ona tu značajan faktor i jedna od zemalja bez koje se ne može donijeti rezolucija”, prokomentirao je Dejan Jović.

Foto: Hina