Đukanović potpisao “smrtnu presudu” Srpskoj pravoslavnoj crkvi: Ostat će bez velikog dijela imovine

Đukanović potpisao “smrtnu presudu” Srpskoj pravoslavnoj crkvi: Ostat će bez velikog dijela imovine

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović potpisao je u subotu zakon o slobodi vjeroispovijesti usvojen u petak u Skupštini Crne Gore glasovima vladajuće koalicije i oporbenog SDP-a, a kojemu se oštro protive prosrpska oporba i Srpska pravoslavna crkva.

Zakonom je predviđeno da se državi vraćaju vjerski objekti i zemljište koje vjerske zajednice koriste na teritoriju Crne Gore, a za koje se utvrdi da su izgrađeni sredstvima države ili su bili u njezinom vlasništvu do 1. prosinca 1918. godine.

Zakon o slobodi vjeroispovijesti uskoro bi, prema informacijama iz Đukanovićevog kabineta, trebao biti objavljen u službenom listu Crne Gore i stupiti na snagu osam dana od objave, piše N1.

Prijedlog zakona je podržala Crnogorska pravoslavna crkva koja smatra da će njime biti vraćena imovina nezakonito prepisana SPC-u koji u Crnoj Gori ima u vlasništvu 66 uglavnom srednjovjekovnih manastira, desetke crkava i drugih nekretnina.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) pak smatra da je zakon paravan za otimanje njezinih crkava i manastira u Crnoj Gori.

Usvajanju tog zakona u crnogorskoj skupštini prethodio je incident u kojem su zastupnici prosrpskog Demokratskog fronta pirotehničkim sredstvima te napadom na predsjednika parlamenta Ivana Brajovića pokušali spriječiti glasanje, nakon čega su svi uhićeni a trojica zadržana u pritvoru.

Zastupnici Demokratskog fronta, Andrija Mandić, Milan Knežević i Milun Zogović, kojima je bilo određeno zadržavanje do 72 sata zbog kaznenog djela “napada na službenu osobu” oslobođeni su iz pritvora nakon žalbi njihovih odvjetnika.

Odmah po izlasku iz pritvora organizirali su konferenciju za novinare s koje su pozvali predsjednika Crne Gore da ne potpisuje za njih sporni zakon jer je, kako je rekao Andrija Mandić, “usmjeren protiv pravoslavnog naroda, Srpske pravoslavne crkve, protiv svakog građanina Crne Gore i svake pravoslavne porodice”.

Milan Knežević je priopćio je kako su zastupnici DF-a na zahtjev mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori odustali od još radikalnijeg djelovanja u parlamentu, ali da sada od Amfilohija traži da predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića,”prokune i njega i njegovo potomstvo”.

“Ja se možda nisam slagao kada je podržao Mila Đukanovića, možda se nisam slagao kada je držao opijelo živoj srpskoj Vladi, možda se nisam slagao kada je neke ljude nazivao izdajnicima, ali znam da je Milo Đukanović izdajnik, znam da je on kreator ovakvog zakona i da je ovdje i postojala volja za pregovorom, ali kada su njega konzultirali rečeno je da moraju večeras izglasati zakon po cijenu krvi i u parlamentu”, rekao je Knežević.

U subotu navečer crnogorski mediji bilježe veće prisustvo građana na službama u hramovima Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Nakon jednog takvog skupa grupa građana na kratko je blokirala magistralni put Berane – Bijelo Polje, ali su jake policijske snage uz upotrebu suzavca brzo razbile blokadu.

Foto: Sava radovanović/Tanjug/Hina