Don Markušić, odvjetnik kontroverznog Arapa iz Ujedinjenih Arapskih Emirata: Fortenova mi prijeti. Osjećam se ugroženo

Don Markušić, odvjetnik kontroverznog Arapa iz Ujedinjenih Arapskih Emirata: Fortenova mi prijeti. Osjećam se ugroženo

Gostujući u HTV-ovoj emisiji Nedjeljom u dva prvi čovjek Fortenove Fabris Peruško rekao je da je stanje u kompaniji bolje nego prije šest godina kad je preuzeo dužnost, ali i da je nužno da se što prije i formalno riješe udjela ruskog Sberbanka. Rekao je da bi najbolja opcija bila da su kompaniju preuzeli domaći mirovinski fondovi, no to se nije dogodilo.

Na pitanje jesu li se riješili ruske stigme i posla sa Sberbankom, odgovorio je: “Taj proces još nije gotov, mi smo na skupštini potvrdili prodaju, potpisali ugovor o prodaji i čekamo regulatorna tijela za odluku o transakciji koja bi mogla biti gotova u narednih nekoliko mjeseci, na taj način će nam to omogućiti put do financijskog tržišta”.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Mirjana Hrga poslala moćnu poruku Ivani Petrović: Da se neke pita, ne bi ti dopustili ni da dišeš

– Kada sam bio u Londonu, imali smo nekoliko sastanaka s odvjetnicima i financijskim institucijama, sastali smo se sa sedam odvjetničkih timova da bismo vidjeli s kim možemo raditi sljedeće korake, od toga su neki odbili sastanak s nama zbog ruske stigme. Nama je međunarodno poslovanje dok ne riješimo taj problem otežano. Šest mjeseci prije uvođenja eura nama je njemački SAP otkazao potporu i to znači da Fortenova ne bi mogla uvesti euro.

– Stvar je toliko eskalirala da sam imao sastanak s glavnim izvršnim direktorom ESAP-a da mu objasnim proces oslobađanja od ruskog suvlasništva, ističe Peruško.

Rekao je i što misli o Vujnovcu i tezi da ga je učinio još bogatijim: “Mi smo došli do toga nakon što smo imali nekoliko neuspješnih pokušaja, što hrvatski mirovinski fondovi nisu pokazali interes za to. Želja Vujnovca nije da on bude većinski vlasnik Fortenove, ovo je samo jedan prijelazan period. Agrokor je ranije imao 7,8 milijardi duga, mi sada kao kompanija imamo milijardu neto duga.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Pokćerka Ljube Jurčića uživala na Super Bowlu s novom ljubavi: Nedavno se razvela od sina Zdravka Mamića

Stanje u Fortenovi komentirao je i Don Markušić, odvjetnik Saif Alketbija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. On tvrdi da mu predstavnici Fortenove prijete da će kazneno odgovarati ako i dalje bude pravni zastupnik kontroverznog Arapa.

“Fortenova me optužuje da ću kršiti sankcije Europske unije ako i dalje budem zastupao interese SBK ART čije je vlasnik gospodin Saif Alketbi. Tvrde da činim kazneno djelo po nizozemskim i hrvatskim zakonima i da bi mogao biti kazneno progonjen, a najavljuju i moguće disciplinske mjere od strane Hrvatske odvjetničke komore. Ovo je čisto zastrašivanje koje doživljavam kao prijetnju.

Ja sam njima odgovorio i citirao članak 27 Hrvatskog Ustava koji jamči “odvjetništvo kao samostalnu i neovisna službu koja osigurava svakome pravnu pomoć u skladu sa zakonom“. Citirao sam im i međunarodne konvencije za ljudska prava u kojima stoji kao u članku 28 našeg Ustava da je „svatko nedužan i nitko ga ne može smatrati krivim za kazneno djelo dokle god mu se pravomoćnom sudskom presudom ne utvrdi krivnja.“ Nisu mi odgovorili.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Šefica liječničkog sindikata totalno “sasjekla” ministra financija: To što se preko reda cijepio protiv covida ne znači da je stručnjak za zdravstvo

Moj klijent ima tim odvjetnika u više zemalja Europe, uključujući Cherie Blair, suprugu Tony Blaira, u Velikoj Britaniji.

Fortenova nije nikome od njih prijetila da odustanu od pravnog zastupanja. Samo su to napravili meni u Hrvatskoj”, izjavio je za Teleskop hrvatski odvjetnik Don Markušić koji se prije 28 godina vratio iz Australije u Hrvatsku.

“Ja sam došao u Hrvatskoj prije 28 godina iz Australije gdje sam radio kao odvjetnik. Želio sam dati svoj doprinos u izgradnji uspješne Hrvatske na temelju vladavine prava, a ne da se ljudima prijeti da ne mogu slobodno raditi svoj posao koji ja shvaćam kao poziv.

Naši branitelji i braniteljice su se borili i dali svoje živote da takve metode iz bivšeg sustava više nikada ne budu moguće u demokratskoj i slobodnoj Hrvatskoj.

Jučer je bilo Stepinčevo. Uzdam se u Stepinca, koji mi je uzor, da se držimo svojih principa i vrjednota koliko god nam prijetili i što god nam napravili”, zaključio je Don Markušić.

Foto. Hina