PREBOLJENJE I CIJEPLJENJE: Znanstvenik Gordan Lauc otkriva senzacionalan podatak o kojemu svi šute

PREBOLJENJE I CIJEPLJENJE: Znanstvenik  Gordan Lauc otkriva senzacionalan podatak o kojemu svi šute

Znanstvenik Gordan Lauc piše o tome koliko preboljenje korone daje bolji imunitet od cijepljenja. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti

“Upravo su objavljeni vrlo važni rezultati novog velikog istraživanja iz Izraela. Pratili su učestalost infekcije sa SARS-CoV-2 virusom kod 673.676 dvostruko cijepljenih osoba (Pfizer), 62.883 osoba koje su bile prethodno zaražene, a nisu cijepljene, te 42.099 osoba koje su bile zaražene i cijepljene su jednom dozom. Zaključili su da prethodna infekcija 13 puta učinkovitije štiti od nove zaraze od cijepljenja. Kada je u pitanju simptomatska infekcija, onda je zaštita prethodnog prebolijevanja 27 puta veća. (Jedna doza cjepiva nakon prebolijevanja je dodatno pojačala zaštitu, no ta razlika nije bila statistički značajna u ovoj studiji)

Ovo su rezultati za period oko 4 do 6 mjeseci nakon cijepljenja, tako da u kontekstu činjenice da imunitet nakon cijepljenja opada brže no nakon infekcije, razlika bi s vremenom mogla postati sve veća.Srećom, a to je i najvažnije, i cijepljeni i oporavljeni su ipak dobro zaštićeni od teškog oblika bolesti, tako da je cijepljenje svih rizičnih skupina iznimno važno. S druge strane, ideja da djeca trebaju preboljeti neke bolesti rano u djetinjstvu uopće nije nova, ili „zastrašujuća“, kako to neki komentiraju.

To se često radilo s vodenim kozicama, ili ospicama dok ih je još bilo. SARS-CoV-2 je tu i ostat će tu. Bilo bi bolje da ga nema, no to nije u našoj moći. Svi ćemo s njime doći u kontakt više puta u životu i to naprosto ne možemo izbjeći, sve da pobjegnemo na vrh nekog brda na Novom Zelandu. Nikakve „mjere“ to neće i ne mogu spriječiti i niti jedan život nećemo spasiti raznim ograničenjima i zabranama. Svi koji to žele se mogu cijepiti doslovno odmah. Ako se cijepimo prije no što dođemo u kontakt s virusom, rizik za teški oblik bolesti bit će manji.

Ako smo mladi i zdravi, rizik za teški oblik bolesti je ionako jako mali (nekoliko tisuća puta manji no kod starih), tako da ne treba dizati preveliku paniku ako se mladi ne žele cijepiti. Sa svim (danas) beskorisnim, a jako štetnim gluparijama (uključujući i maske, zabrane okupljanja, samoizolacije, bilo kakvo testiranje osim bolesnih ljudi koji trebaju dijagnozu, zapravo sa apsolutno svim „mjerama“) treba prestati odmah, jer naprosto nemaju nikakvog smisla. Čak i kada rade, sve što „mjere“ mogu postići je nečiju zarazu odgoditi za nekoliko mjeseci. To je moglo imati smisla dok smo sprječavali preopterećenje zdravstvenog sustava, ili čekali cjepivo, no danas naprosto više nema nikakvog smisla”, piše Lauc.