Zabrinjavajuće američko istraživanje: Evo koliko se potpuno cijepljenih ipak zarazilo

Zabrinjavajuće američko istraživanje: Evo koliko se potpuno cijepljenih ipak zarazilo

Oko 25 posto stanovnika losanđeleskog okruga koji su se od svibnja do 25. srpnja zarazili novim koronavirusom bilo je potpuno cijepljeno i to je bilo razdoblje naglog širenja veoma zarazne delta inačice, objavili su u utorak američki dužnosnici.

Podatci objavljeni u tjednom izvješću Američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) pokazuju naglo širenje infekcije među potpuno cijepljenima, javlja Novi list.

CDC su htjeli utvrditi trebaju li Amerikanci treću dozu cjepiva protiv covida-19 kako bi bili snažnije zaštićeni.

Vladini znanstvenici su prošlog tjedna izradili strategiju docjepljivanja koje bi trebalo početi 20. rujna.

Novi podatci objavljeni u utorak obuhvaćaju više od 43.000 prijavljenih slučajeva infekcije među stanovnicima losanđeleskog okruga starijih od 16 godina.

Njih 10.895 ili 25,3 posto bilo je potpuno cijepljeno, 1431 ili 3,3 posto bilo je djelomično cijepljeno a 30.801 ili 71,4 posto necijepljeno.

Cjepivo je ipak zaštitilo od težeg oblika bolesti.

Istraživanje pokazuje da je 3,2 posto potpuno cijepljenih koji su bili zaraženi virusom bilo hospitalizirano, tek 0,5 posto bilo je liječeno na odjelima intenzivne skrbi a 0,2 posto je bilo priključeno na respirator.

Američki zdravstveni regulatori mogli bi odobriti treću dozu cjepiva protiv covida-19 kod odraslih šest mjeseci nakon pune imunizacije umjesto nakon ranije najavljenih osam, objavio je danas Wall Street Journal.

Odobrenje za dodatnu dozu cjepiva Pfizer/BioNTech, Moderna i Johnson & Johnson u SAD-u očekuje se sredinom rujna, kaže list, navodeći osobu upoznatu s planovima.

Pfizer i BioNTech su već počeli proces apliciranja za odobrenje dodatne doze kod svih starijih od 16 godina, rekavši da ona dovodi do trostrukog povećanja antitijela protiv koronavirusa.

Pfizer je rekao da je 306 ljudi koji su dobili treću dozu između pet i osam mjeseci nakon druge pokazalo razinu neutralizirajućih antitijela koja je bila 3,3 puta viša od one nakon druge doze.

Studija, čiji detalji još nisu objavljeni, također je utvrdila da su nuspojave treće doze slične onima druge, uključivo blagi do umjereni umor i glavobolju, dodala je kompanija.

Foto: Hina