Karolina Vidović Krišto izaziva premijera Plenkovića: Imam informaciju da vas Frane Barbarić ucjenjuje

Karolina Vidović Krišto izaziva premijera Plenkovića: Imam informaciju da vas Frane Barbarić ucjenjuje

Sjednica Odbora za obranu održava se ove srijede povodom odabira novog ministra obrane, nakon što je prethodni, Mario Banožić, bio smijenjen prošlog vikenda zbog teške prometne nesreće. Vlada je, podsjetimo, ranije za kandidata predložila osječko-baranjskog župana Ivana Anušića, a on je na sjednicu stigao i ranije pa je kratko odgovorio i na pitanja novinara.

Anušić će, prema proceduri biti saslušan na sjednici Odbora čiji je predsjednik SDP-ov Igor Dragovan. Osim toga, zastupnici i članovi odbora mogu Anušiću postavljati pitanja, na što je on dužan odgovoriti. Inače, prije samog dolaska u Sabor, Anušić je za novinare komentirao i kako će ”njegovi rezultati odgovoriti za sebe”, dodajući kako je ranije došao kako ”bi snimio situaciju”, šaleći se kako je i sam prije dva dana tek saznao da bi trebao postati ministar obrane. Nakon toga u Saboru slijedi glasovanje, a Anušić bi novim ministrom mogao postati već u četvrtak, nakon sjednice Vlade, javlja Večernji list.

Prva se na riječ javila Karolina Vidović Krišto koja je poručila kako mu je ”Anušić potreban kao smokvin list nereda, korupcije i nepravde u Hrvatskoj”. Tvrdi kako Plenkovića Frane Barbarić, šef HEP-a, ucjenjuje, pa je zapitala misli li da neće proći nekažnjeno za sve što radi građanima. 

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Karolina Vidović Krišto izaziva premijera Plenkovića: Imam informaciju da vas Frane Barbarić ucjenjuje

– Odbacujem sve njene navode u pogledu uloge Anušića kojeg je neprimjereno nazvala. Za razliku od vaših postignuća koja su ravna nuli, postignuća Vlade su teško mjerljiva. Vi to teško pratite jer ste opterećeni mržnjom, bilo bi dobro da otvorite web stranice Vlade pa ćete znati da je u našem mandatu ostvaren niz postignuća – odgovorio joj je Plenković, a kada ga je presjedavajući Franko Vidović upozorio da mu je istekla jedna minuta na koju ima pravo, Plenković se začudio. Potom se Vidović Krišto i počela prepirati s Vidovićem oko prava na povrede poslovnika. 

Plenković i Anušić

Inače, Mario Banožić razrješen je dužnosti ove subote nakon što je skrivio nesreću u kojoj je poginuo jedan muškarac. Cijela nesreća se dogodila u ranim jutarnjim satima, a iako je nalaz iz Zavoda Ivan Vučetić potvrdio kako ministar nije bio pod utjecajem alkohola, trenutno se istražuje i snimka nalaza uzetog netom nakon nesreće koja pokazuje da je Banožić imao 0,21 promila alkohola u krvi. Na sjednici je riječ dobila i Sandra Benčić iz Možemo! koja je pitala Plenkovića je li tražio podatak da je Banožić imao alkohola u krvi i je li dobio podatak koji je objavljen u medijima. 

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Domovinski pokret tvrdi: Nalaz krvi Marija Banožića bio je lažiran

– Što se tiče vaših navoda, mislim da biste i vi i javnost trebali malo pratiti što smo govorili zadnjih tri, četiri dana. Da ste pratili onda biste znali da niti ja, niti Božinović niti u jednom trenutku nismo komentirali detalje vezane uz prometnu nesreću, kao niti nalaze na alko test. To je u nadležnosti onoga koji vodi postupak. Niti smo pitali, niti imamo te podatke, niti bi itko te podatke s nama trebao dijeliti. Mi smo svoje odluke oko razrješenja objavili, objasnili i razjasnili. Ponašamo se sukladno zakonu – poručio je.

Predsjednik Odbora upozorio je premijera da ima minutu za repliku.

“Minutu? Nikad nisam bio vremenski ograničen ovdje. Na ovakve optužbe treba ozbiljno odgovoriti”, kazao je Plenković.

Vidović Krišto se pozvala na povredu Poslovnika, ali to je odbijeno.

“Imam pravo na to ako on ima svo vrijeme svijeta pročitati što mu je napisao Vladimir Šeks”, rekla je, na što je dobila prvu opomenu, a nakon negodovanja i drugu.

“Bojite se istine”, pitala je.

“Molila bih nam da nam kažete jeste li tražiti podatak o tome je li sad bivši ministar imao alkohola u krvi. Odnosno, jeste li znali za okolnost koja se pojavila u medijima, a nije potvrđena, o alkoholu u krvi?”

“Trebali biste malo pratiti što smo govorili zadnja tri do četiri dana znali biste da ni u jednom trenutku nitko nije komentirao prometnu nesreću sa smrtni posljedicama, kao ni nalaze na alkotest. To nije u našoj nadležnosti. Niti smo pitali, niti imamo te podatke, niti bi ih netko trebao dijeliti s nama.”

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Mirjana Hrga: Ja sam Hrvatica i katolkinja, radila sam na televizijama kojima su vlasnici muslimani i Židovi. A ovo je moje mišljenje o napadu Izraela na Gazu

“Kažete da se nitko ne osvrće na vaše podatke, ali prvo moram reći da ste jedina konstanta u vašoj Vladi, vi. Ne znam piše li vam Šeks što govorite ili ne, ali ne dovodite BDP u korelaciju po glavi stanovnika i BDP-om usporedivih zemalja, kao ni u korelaciju s pola milijuna onih koji su iselili, kao ni s tim da imamo najnižu minimalnu plaću. Kako opravdavate činjenicu da se dva posto proračuna izdvaja za NATO”, kazala je Peović, a odgovorio je nakon brojnih negodovanja i rasprava premijer:

“BDP po stanovniku je s 11.500 eura u mom mandatu narastao na 17.500. U mandatu kad je gospodin Bauk bio, u četiri godine je narastao za 90 eura. Što se apsolutnog iznosa tiče, BDP je narastao za 20 milijardi eura. Što se tiče vaših ostalih komentara, prva smo vlada koja je donijela stratešku odluku ojačati obranu.”

“Zanima me vaš stav o situaciji brodogradnje u Splitu i što će se s tim događati? I, zanima me, vidite li vi novog ministra kao mogućnost otvorenog kanala prema Pantovčaku”, pitao je Vidović, a odgovorio mu je Plenković:

“Ministar će proučiti cijeli dosje oko Brodosplita i pokušati pronaći rješenje oko ophodnih brodova. Što se kanala komunikacije tiče, za nju je potrebno dvoje. Za ministra Anušića i mene ne brinite, on je taj koji se koristi najvulgarnijim napadima. Kad se on normalizira, bit će komunikacija. Dok se to ne dogodi, sve će ostati dobro.”

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: VEČERAS NA HRT-u: Dokumentarni film otkriva zašto su našu poznatu književnicu odveli od majke kada je imala samo tri godine

Anušić se predstavio Odboru

“Premijer je praktički sve rekao pa se neću ponavljati. Želim naglasiti da mi je prihvaćanje kandidature za ministra obrane čast, bez patetike. Kao bivši vojnik i dragovoljac, danas dobivam priliku biti ministar obrane. Nisam imao niti mogućnost niti pravo reći da to ne želim ili neću. Puno je pitanja bilo zašto sam pristao. Prvi odgovor sam rekao, a drugi odgovor je da se u politici ne može uzimati samo što vam odgovara. To je ozbiljan posao, odgovoran posao. Ono što je bitno za reći jest da je ministar prije mene posao radio kako je mislio da je to najbolje i kako je to trebalo raditi. Jasni su i vidljivi pomaci kad govorimo o Ministarstvu obrane u razdoblju od 2015. pa unazad. Hrvatska vojska je institucija u koju hrvatski narod najviše vjeruje, to je jedan od najvećih ponosa. To svi znamo i želimo da tako ostane. Radit ću ovaj posao kao i svaki prije – odgovorno, dosljedno i u korist vojske, države i naroda. Želim još naglasiti da sam u ponedjeljak obavio razgovor s premijerom, danas je srijeda i trebat će mi vremena da uđem u tematiku. Želio bih da ovaj Odbor zadrži temu obrane, vojske i mene kao eventualno budućeg ministra, a da se politikanstvo ostavi tamo gdje se ono vodi. Znam da dolaze izbori i svi žele svojih par minuta, ali molio bih da se držimo tematike”, kazao je Anušić.