Mudri profesor očitao bukvicu površnim i tendencioznim medijima: Ne bih rekao da je EU “slomio” Orbana. Riječ je o nečemu drugom

Mudri profesor očitao bukvicu površnim i tendencioznim medijima: Ne bih rekao da je EU “slomio” Orbana. Riječ je o nečemu drugom

Europskoj uniji uoči izbora u lipnju prijeti eskalacija prosvjeda i potpuna paraliza od Njemačke, Francuske do Belgije. Prosvjede organiziraju seljaci nezadovoljni zbog porezne politike ukidanja subvencija na fosilna goriva i velikih troškova proizvodnje hrane. Profesor Luka Brkić podsjetio je da je poljoprivredna politika u EU-u vrlo skupa, kao i proizvodnja hrane, te da su se pobuna i prosvjedi mogli očekivati nakon ukidanja subvencija. 

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Karolina Vidović Krišto: Milanoviće se može iskupiti za neviteško držanje u Domovinskom ratu. Neka pokaže tajno izvješće SOA-e o Turudiću

– Poljoprivredna politika u EU-u je praktično jedina prava zajednička politika EU-a, ovo sve drugo ima puno nedostataka. Ta politika je vrlo skupa. Agrarna politika Europske unije je jedna od najžešćih protekcionističkih mehanizama suvremenog svijeta. Proizvodnja hrane u EU-u je izuzetno skupa. To je jedna od najskupljih hrana u svijetu. Osim toga, izuzetno puno se producira viškova hrane, rekao je Brkić i dodao da je to jedan kontekst u kojemu se poljoprivredna politika nalazi, javlja HRT.

Profesor Luka Brkić

Na pitanje je li vodstvo EU-a očekivalo takvu pobunu, Brkić je rekao da tu zapravo i nije trebalo “neke velike mudrosti i pameti da se pretpostavi da može doći do toga”.

– Uvjetno preko noći režete neke stvari koje pogađaju poljoprivrednu proizvodnju, pogađaju stanovništvo, odnosno seljake. Logično je da dolazi do pobune. To je skupa proizvodnja kad im ukinete subvencije. Te subvencije traju desetljećima. Nije to od jučer, prekjučer ili pak od rata u Ukrajini. Tu je i ova zelena agenda koja prilično agresivno ide, rekao bih potpuno neutemeljeno. Tu je i pozadina po mom sudu malo drugačija i nije sve to baš crno-bijelo, izjavio je Brkić.    

Europska unija samodostatna je u proizvodnji svih temeljnih namirnica u kompletnoj poljoprivrednoj proizvodnji. Ona ima hiperprodukciju i nije to problem, rekao je.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: ROBERT KNJAZ O VJERI I BOGU: Televizijska zvijezda otkrila zašto ide na misu i je li “svetac”

-Imate visoku razinu standarda, zahtjevnosti, koja je prisutna u EU-u. Imate i uvoz hrane, koji je ispod, da tako kažem, standarda, što znači da je jeftiniji, konkurentniji, ali ne znači da je kvalitetniji. Prema tome, imate visoko standardiziranu proizvodnju, vrlo subvencioniranu, ali i ne samo subvencioniranu. Niz je to različitih drugih mehanizama i normalno da je zbog toga to skupo, kažemo, i preskupo, izjavio je Brkić.

Brkić se osvrnuo i na dogovor 27 država članica u vezi s revizijom višegodišnjeg proračuna, koja uključuje pomoć Ukrajini, čemu se dosad protivio mađarski premijer Viktor Orban. Ne smatra da je EU “slomio” Orbana, nego da je prije Orban pokazao Europskoj uniji kako se brane nacionalni interesi.

-Jedan od temeljnih problema Europske unije, onako kako ja razumijem, upravo je taj odnos, rekao je Brkić i dodao da misli na nadnacionalnu konstrukciju u vidu Europske komisije i sl. te konstitutivnih elemenata poput država.

Smatra da Orban vodi politiku kojom poručuje EU-u da je to način kako on razumije i štiti nacionalne interese, a pritom koristi i EU kao instrument.

Foto: Hina