Poznati psihijatar traži odgovor: Je li stravično ubojstvo u Splitu okarakterizirano kao obično samo zato što je žrtva muškarac?

Poznati psihijatar traži odgovor: Je li stravično ubojstvo u Splitu okarakterizirano kao obično samo zato što je žrtva muškarac?

Rodbina, prijatelji i susjedi paljenjem svijeća na školskom igralištu opraštaju se od 22-godišnjeg Luke Bančića koji je preksinoć usmrćen nožem usred Splita.

“Sinoć su mladi došli tu i oni su se svi oprostili, bili su svi skupa… Nemam riječi. Cijeli kvart je zanijemio od boli. To je naše dijete iz našeg kvarta”, ispričala je za Dnevnik Nove TV Senka, susjeda ubijenog Luke Bančića.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Baby Lasagna odgovorio Dejanu Lovrenu: Vjera i obitelj su mi najvažniji u životu

Riječi teško pronalazi i njegov nogometni trener Marin Grčić.

“Luka mislim… Prva asocijacija na njega mi je osmijeh od uha do uha. Još je teško to u glavi stavit na svoje mjesto jer su to stvari koje se ne bi trebale događat, bilo kome. A kamoli nekom mladom momku bez grijeha, bez ičega”, ispričao je.

Osumnjičenom za kazneno djelo ubojstva, 31-godišnjem Anti Rušiću, sudac istrage odredio je jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela, javlja Dnevnik.

“Utvrđena je osnovana sumnja da je 31-godišnjak počinio kazneno djelo ubojstva na štetu 22-godišnjaka i on je noćas predan pritvorskom nadzorniku i protiv njega se podnosi prijava nadležnom županijskom odvjetniku u Splitu”, ispričala je Željka Radošević, iz PU splitsko-dalmatinske.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Konzervativni saborski zastupnik oduševljen Baby Lasagnom: On je jedan momak smirenog srca. I zašto su se uzjogunili katolički teolozi

Sudit će mu se za obično ubojstvo – za koje zakon propisuje kaznu od 5 do 20 godina zatvora, jer ni policija ni DORH nisu iz prikupljenih dokaza ovaj slučaj definirali kao teško ubojstvo iz koristoljublja.

Darko Stanić, odvjetnik osumnjičenika za ubojstvo, potvrdio je to novinarima. “Ne radi se o teškom ubojstvu nego o takozvanom običnom ubojstvu. Nema koristoljublja. Inače bi bilo teško ubojstvo, odnosno kvalifikacija teškog ubojestva”, pojasnio je.

Herman Vukušić, Plakat Vukovar
Psihijatar Herman Vukušić

Moglo se ići i na stepenicu više, smatra poznati odvjetnik Vinko Ljubičić.

“Ja imam puno povjerenje u policiju. Policija je u takvim situacijama radila po mojim saznanjima vrlo profesionalno uvijek. Međutim pod pretpostavkom da je točno ono što je izišlo po medijima, po društvenim mrežama, moj osobni stav je da bi se tu radilo o teškom ubojstvu”, poručio je.

Ispred Županijskog suda u Splitu reporter Dnevnika Nove TV Ivan Kaštelan pokušao je doznati zašto se DORH odlučio na blažu kaznu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Plenković ima ušteđevinu od 220 000 eura: Je li premalo procijenio svoj veliki stan u centru Zagreba. Nemoguće je da vrijedi manje od 2 000 eura po kvadratu

“Čini se da policija i državno odvjetništvo u ovom slučaj ipak smatraju da zločin nije počinjen kako bi se njima osigurala neka dobit, već da je do ubojstva došlo zbog svađe ili nekog trećeg razloga. Tako stvari stoje barem za sad. Vidjet ćemo što će se još događati tijekom istrage, hoće i se pojaviti novi dokazi, jer državno odvjetništvo može u bilo kojem trenutku promijeniti svoju odluku”, pojasnio je.

“Pričao sam s odvjetnicima koji se bave kaznenim pravom i oni smatraju da je osumnjičenik dobro odlučio što se brani šutnjom. Po njima on još ima vremena kad krene suđenje priznati krivnju i pokajati se što bi mu ipak donijelo nižu kaznu od onih maksimalnih dvadeset godina zatvora koje mu prijete”, otkrio je.

“Treba reći i da se stariji brat osumnjičenika za ovo ubojstvo, koji je s njim jučer bio priveden već nalazi u pritvoru. Prekršajni sudac za početak ga je poslao na hlađenje od petnaest dana zbog kršenja javnog reda i mira”, poručio je za kraj.

Zločin u Splitu komentirao je i psihijatar Herman Vukušić.

“Uzoran momak, jedinac, sin hrvatskog branitelja. Ubijen od strane nasilnog narkomana recidiviste koji iza sebe ima burnu povijest problema sa zakonom.

Kvalificirano kao obično ubojstvo.

Ali da je jadnik bio drugog spola (ili da se deklarirao u drugom rodnom identitetu) odmah bi se digle sve babe, kontre, domine, duge i februarke i počele vrištati: femicid, femicid !!!

I tražile maksimalnu kaznu za TEŠKO ubojstvo, što ovaj zločin nesumnjivo i jest.

Nažalost, momak je bio muško, pa se eto u njegovo ime na društvenim mrežama javljaju samo oni čije srce puca od boli zbog nepotrebne tragedije, uz časnu iznimku iz svijeta novinarstva, mojeg ratnog druga Andrije Jarka.

A svi vi, sa svim vašim “preferiranim osobnim zamjenicama”, koji zagovarate diskriminaciju žrtava okrutnih zločina na temelju spola, može vas biti sram”, ističe Herman Vukušić.