Tragična smrt Kirinovog pročelnika: Zašto je smijenjena mrtvozornica koja je radila na “slučaju Palm”

Tragična smrt Kirinovog pročelnika:  Zašto je smijenjena mrtvozornica koja je radila na “slučaju Palm”

Skupština Virovitičko-podravske županije danas će razriješiti predsjednicu Povjerenstva za nadzor nad radom mrtvozornika Mariju Abalić, dr.med.spec kliničke citologije. Odluka je obrazložena s činjenicom da dr. Marija Abalić nije zadovoljila uvjete iz pravilnika. Naime, Opća bolnica Virovitica nije imala zaposlenog patologa. Na njeno mjesto bit će imenovana, Tanja Bota, dr.med.specijalista patologije, prenosi Virovitica.net.

Ovo “otkriće” dolazi nakon skandaloznog propusta mrtvozornice Ivane Kepke prilikom utvrđivanja smrti Siniše Palma. Mrtvozornica nije predložila obdukciju iako je to prema Pravilniku o načinu pregleda umrlih morala učiniti. Samoubojstvo se, naime, klasificira kao nasilna smrt. Pročelnica Županijskog ureda za zdravstvo Melita Sirovca izjavila je da je razlog propusta bio neiskustvo mrtvozornice.

Povjerenstva za nadzor nad radom mrtvozornika hitno se sastalo nakon ovog slučaja. Povjerenstvo je, na čelu sa sada razriješenom dr. Marijom Abdalić, zaključilo kako u mrtvozorstvu nad tijelom Siniše Palma nije bilo propusta, odnosno da je mrtvozornica Ivana Kepka svoju dužnost obavila sukladno pravilima struke i postupku predviđenom i uobičajenom za postupanje.

“Iskustvo Ivane Kepke je neupitno, a mrtvozorstvo koje je odradila u ponedjeljak odrađeno je po pravilima struke i bez propusta te je nečuveno što se u medijima postavlja pitanje njezine stručnosti, s obzirom na to da je u svojoj službi zaista imala različitih slučajeva i da ima višegodišnje iskustvo”, istakla je dr. Abalić.

Postavlja se pitanje je li moguće obaviti posao po pravilima struke a ne poštovati Pravilnik o načinu pregleda umrlih. Ivana Kepka mrtvozornica je četiri godine, a u virovitičkoj Općoj bolnici radi u Službi kirurških djelatnosti.

Foto: Virovitica.net