Zdravko Marić voli izigravati Kalimera, a nije baš tako bezazlen

Zdravko Marić voli izigravati Kalimera, a nije baš tako bezazlen

Ministar financija Zdravko Marić uložit će, kaže, žalbu na odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, po kojoj je povrijedio načela obnašanja javne dužnosti u slučaju Agrokor. Kad pročita tu pisanu odluku, pripremit će se i poduzeti pravne korake kako bi je osporio jer smatra da nije bio u sukobu interesa.

Također se protivi što je spomenuto Povjerenstvo njegov slučaj spojilo s onim Martine Dalić kojoj je također prigovoreno zbog iste povrede Zakona o sprječavanju sukoba interesa, a smješta je se u grupu Borg. Riječ je o skupini vladinih dužnosnika, odvjetnika i savjetnika koji su pripremali lex Agrokor i poslije sudjelovali u provođenju tog zakona, osiguravajući si pritako enormnu zaradu u Agrokoru.

Ministar Marić, kojeg je povjerenstvo označilo kao „kontakt osobu“ koja je jedina bila na sastancima i s Ivicom Todorićem i na onima u Vladi gdje se odlučivalo što napraviti, ali i s ekspertnom skupinom koju je predstavljala Martina Dalić, sada se ponaša kao Kalimero, lik iz crtića koji izaziva sažaljenje jer stalno upada u probleme i govori „pa to je nepravda“.

No, Zdravko Marić je daleko od Kalimera. Sada postaje jasno kako se uopće nije izuzeo iz procesa odlučivanja o Agrokoru iako je to morao učiniti jer je bio zaposlenik te kompanije do dolaska u Banske dvore. Osim toga, pokazalo se da je njegova uloga bila puno ozbiljnija u tom procesu nego što je to on sam predstavljao javnosti.

Tako je Marić ranije, kada je bio prijavljen Povjerenstvu, tvrdio da je bio samo na dva sastanka u vezi s Agrokorom. No, iz iskaza Martine Dalić i drugih iz skupine Borg pred Uskokom,  saznalo kako je bio na više sastanaka, ali i ne samo to, nego je i savjetovao tu ekspertnu skupinu s obzirom na saznanja koja je imao kao bivši zaposlenik Agrokora, a navodno im je i prenosio neka saznanja sa susreta koje je imao s Todorićem.

„Kada smo radili na rješavanju problematike TD Agrokor, odnosno mogućim rješenjima, nisu bili prisutni predstavnici TD Agrokora, međutim, koristili smo se mišljenjem i saznanjima ministra Zdravka Marića s obzirom nato da je isti bio dugogodišnji zaposlenik TD Agrokor te bi nam on govorio o eventualnim reakcijama Ivice Todorića na naše prijedloge za rješavanje problematike“, dio je iz tih iskaza Uskoku koji puno govori.

S bivšim gazdom se prije donošenja lex Agrokora sastao dvaput, jednom u Vladi gdje su bili i drugi dužnosnici, a drugi put nasamo. Todorić je nedavno otkrio da su se još dva puta nakon što je država preuzela kompaniju. I to u kakvim okolnostima. Prema Todorićevim tvrdnjama, Marića bi navečer pokupio automobil s parkirališta kod Doma sportova i vozio ga na Pantovčak u jedan stan gdje ga je čekao bivši gazda.

Takvo olako shvaćanje sukoba interesa ili povrede načela obnašanja javne dužnosti kod spomenutog ministra nije samo u vezi s Agrokorom. Naime, prije osam godina, 2010. uzeo je povlašteni stambeni kredit od Hrvatske poštanske banke kojoj je u tom trenutku, kao državni tajnik u Ministarstvu financija, bio predsjednik Nadzornog odbora. Tim kreditom s kamatom od 4 posto, kupio je dva stana u Zagrebu, jedan od 104 i drugi od 65 kvadrata.

No, Mariću tu ništa nije sporno pa i dalje tvrdi da je sve „po pravilniku i zakonu“. Kako se već spekulira kako će uskoro otići iz Vlade u Adris grupu, sada mu smeta odredba koja priječi dužnosnicima da barem godinu nakon obnašanja neke funkcije u vlasti ne bi smjeli raditi na rukovodećim mjestima u državnim ili privatnim tvrtkama.

Zanimljivo je kako Marić iz državnih struktura prelazi samo u one koji su na neki način naslonjene na državu. To je bio Todorićev Agrokor iz kojeg se ulazilo u Vladu ili dolazilo iz nje, ovisno o političkoj opciji. Sada je to pak Adris grupa, društvo vezano uz Tvornicu duhana Rovinj, koje je steklo ogromno bogatstvo dok su zapravo bili državni monopolisti.

Tako će Zdravko Marić moći nastaviti život na visokoj nozi sa simbolima moći koje obožava pa ih je i prijavio u svojoj imovinskoj kartici od prije dvije godine, poput sata Rolex vrijednog pedesetak tisuća kuna i Audija A6 od pedesetak tisuća eura.