Ante Žigman i grupa Borg: Kako je Hanfa postala “državni obrt” za zataškavanje malverzacija članova obitelji i prijatelja

Ante Žigman i grupa Borg: Kako je Hanfa postala “državni obrt” za zataškavanje malverzacija članova obitelji i prijatelja

Prije nekoliko dana je Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) pomalo skrivečki objavila prvi dio izvješća o trgovanju povlaštenim informacijama u vezi s Agrokorom i grupom Borg. Kako je to u intervjuu za N1 obznanio čelnik te institucije Ante Žigman, za sada nisu našli ništa sporno. Po Žigmanu, koji je inače na čelo Hanfe došao u veljači ove godine dok je u Vladi još bila i Martina Dalić (otišla je u svibnju), trgovanja povlaštenim informacijama u vezi s kupnjom vrijednosnih papira kompanija povezanih s Agrokorom nije bilo.

Kaže kako su proveli 55 nadzora za razdoblje od kada se znalo da se piše lex Agrokor pa do njegova pojavljivanja u javnosti, i po njemu, sve je čisto. Ostaje još mogućnost da se nešto pojavi kada dobiju podatke koje su zatražili od određenih međunarodnih tijela, koja su zapravo velika tržišta za koje je trgovanje Agrokorovim obveznicama mala stavka. No, zasada, čvrst je Žigman, manipulacija nije bilo.

Žigman je inače  kolega i prijatelj Martine Dalić iz vremena dok su bili državni tajnici u Ministarstvu financija i poslije dio vodećeg menagementa u Partner banci. Njegova supruga Nataša Mikuš Žigman bila je državna tajnica Martini Dalić, koja ju je zamjenjivala kad bi bila nakratko odsutna.

U Hanfi je i sestra ministra financija Zdravka Marića, Ljiljana Orlovac, koja je nedavno unaprijeđena. Uz slučaj Agrokor vezani su i sastanci Borisa Vujčića s „trećim ešalonom“ lešinarskog Knighthead fonda koje je u više navrata imao s njima po Zagrebu. Žigman je Vujčiću bio demonstrator, a kasnije su radili i u HNB-u. S Martinom Dalić je bio i predavač na Zagrebačkoj školi ekonomije i menagementa koju drži Đuro Njavro.

Zbog svega toga mediji su problematizirali Žigmanovo imenovanje na čelo Hanfe koja je prije toga dobila zadatak istražiti je li grupa Borg u kojoj je i Martina Dalić, imala izvješća o Agrokoru prije svih ostalih ulagača i jesu li ih neovlašteno koristili i dali trećim osobama koje su od toga imale koristi. Te dokumente su, kako je utvrđeno, dobili posredstvom Ivana Crnjca, čelnika financija u Agrokoru.

Sumnja je, naime, da su oni koji su unaprijed znali kako će izgledati lex Agrokor i da će u cijeloj priči sudjelovati lešinarski Knighthead fond te druge banke s roll up kreditom, dobili priliku u bescijenje kupovati obveznice Agrokora i poslije ih naplatiti po punoj cijeni i pritom enormno zaraditi. Također, je tu riječ i o tome da su oni koji su sve to vodili u ime države i sami se nazvali grupom Borg, kasnije ušli u sam Agrokor i dovođenjem AlixPartnersa namještali si poslove te zaradili pravo bogatstvo.

Bivši ministar gospodarstva Goranko Fižulić, komentirajući iskaz Uskoku direktora AlixPartnersa Alastaira Beveridgea, kaže kako je AlixPartners znao za Knighthead u vrijeme kada se cijela stvar tek pripremala, kada se pisao zakon o izvanrednoj upravi. Ranije su surađivali u jednoj situaciji u Portoriku gdje su trebali preuzeti njihov HEP, ali ih je na kraju sud odbio. „Vlasti Portorika su rekle da kad bi prihvatile njihovu varijantu roll-up kredita da bi cijela budućnost njihovog HEP-a došla u pitanje“, pojasnio je Fižulić.

Bez namjere da dovodimo u pitanje stručni i osobni integritet Ante Žigmana, ali s obzirom na isprepletenost rodbinskih, obiteljskih i prijateljskih veza koje postoje u odnosu Hanfe, Vlade, HNB-a te grupe Borg koja je sudjelovala u operacionalizaciji cijelog pothvata, može se mirne duše zaključiti da je Žigman obavio svoj zadatak – očekivano. Kako su mediji i nagađali, tamo nije ni instaliran kako bi rasvijetlio sve nezakonitosti koje su se događale u vezi s ulaskom države u Agrokor.

A uostalom, priznajmo otvoreno, Hanfa odavno i nije institucija koja provodi učinkovit nadzor financijskih usluga, kako joj stoji u nazivu, neovisno o kome je riječ. Kako bi odali dojam da nešto ozbiljno rade koji put financijski kazne ili oduzmu licencu nekome tko nije iz njihovog kružoka. No, zapravo, kako vidimo i iz njenog sastava te veza na temelju kojih se tamo dolazi ili odlazi, više je neka vrsta državnog obrta namijenjenog zataškavanju malverzacija članova obitelji i kućnih prijatelja.