“Volonterka” Božica Barišić dobro živi od Dinama: Putuje po svijetu i ne radi ništa

“Volonterka” Božica Barišić dobro živi od Dinama: Putuje po svijetu i ne radi ništa

Bad Blue Boysi u četvrtak su, za vrijeme utakmice s PAOK-om, poslali jasnu poruku za koga će oni navijati na nedjeljnim predsjedničkim izborima. Sa sjeverne tribine orilo se skandiranje “Velimir”, a zapad je uzvraćao “Zajec”. Ankete pokazuju da čak 90 posto navijača želi Zajeca za predsjednika, a Barišić ima svega 10 posto simpatija. Ne pamtimo kada je, na bilo kojim izborima, bila takva anketna razlika između dva kandidata. No Barišićeve šanse za pobjedu su 50-50, jer ne glasaju članovi, već 60 skupštinara. Dobije li u nedjelju 31 glas, ostat će na mjestu predsjednika, i vjerujte, bit će ga briga za podatak da ga ne želi 90 posto navijača Dinama.

A zbog čega je Barišić postao takva persona non grata među navijačima? Zamjeraju mu najviše to što je dugo godina bio Mamićev čovjek od povjerenja, ali i to što je jako dugo negirao njegov kriminal, čak i kad je svima postalo jasno da je Mamić godinama uzimao novac od Dinama, javlja Večernji list.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Psihijatar protiv pjevačice: Rat za obitelj je već počeo, a Severina je na krivoj strani

Prije četiri mjeseca Mirko Barišić je izjavio: “Ja se ne mislim opet kandidirati za predsjednika. Ali ako netko bude rekao da trebam Dinamu, onda ću razmisliti.” Neki su tada zaključili da je Barišić, nakon 24 godine na čelu Dinama (naslijedio Canjugu 2000.), odlučio reći zbogom te prihvatiti funkciju doživotnog predsjednika. No vrlo brzo nakon toga Barišić se ipak predomislio i odlučio, na čuđenje mnogih, s 87 godina krenuti po novi predsjednički mandat.

Proteklih je mjeseci zbog toga izdao i brojne bivše suradnike, poput članova IO-a Vladimira Gašparovića i Dragutina Kamenskog, a iz skupštine je otpisao i bivše klupske legende Marijana Čerčeka i Stjepana Deverića. Razišao se čak i s vlastitim kumom Franjom Gregorićem, a sve kako bi zadržao vlast u Dinamu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Poznati HDZ-ovac nezadovoljan: Zašto Plenković želi spasiti “sekicu Ninu”. Pa ona bi ga mogla povući u sunovrat

Na novu kandidaturu nagovorio ga je utjecajni član izvršnog odbora Dinama Nikola Hanžel, no presudnu ulogu odigrala je gospođa Božica Barišić, za koju kažu da ima najveći utjecaj na svog supruga. Mnogi maksimirski izvori čak će reći da je Božica stvarni vladar Dinama. Barišić je sluša po brojnim pitanjima vezanima za klub, a Božica je stalni posjetitelj Dinamovih utakmica, bilo da je riječ o onima koje se igraju u Maksimiru, po Hrvatskoj, ali i o onima koje se igraju na drugom kraju Europe.

Božica Barišić dugi je niz godina “volonterka” u Dinamu, a u tom kontekstu zanimljiv je podatak koji se može iščitati iz gradskih uredbi, onih koje je Dinamo dužan prijaviti s obzirom na to da prima naknadu za vrhunski sport. Recimo, Dinamo je u 2022. godini potrošio gotovo 15 tisuća eura na stavku koja se vodi kao “naknada za volontere”.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Glumica Jelena Perčin iskreno priznala: Moja 14-godišnja kći dovodi dečka doma

Kako doznajemo, najveći dio spomenutog troška otpada baš na Božicu Barišić, odnosno na njezina putovanja s Dinamom. Točnije, Dinamo plaća putovanja i smještaj predsjednikovoj ženi iako nije jasno zašto klub tu operaciju naziva volonterstvom kada je jasno da Božica Barišić sasvim sigurno ne obavlja poslove koji bi opravdali taj trošak. Nije 2021. godina jedina takva. Klub je svake godine od 2016. do 2022., zadnje za koju postoje podaci, plaćao naknadu za volontere i do 20 tisuća eura godišnje. Dio toga je, pogađate, otpao na Božicu Barišić. Ustvari, ako ćemo biti krajnje precizni, putovanja Božici Barišić nije plaćao Dinamo, nego građani Zagreba kroz naknadu za vrhunski sport koju Dinamo dobiva od Grada.

Foto: Hina