Zovko kritizirao ministricu Obuljen Koržinek: Umjesto da potiče kvalitetno novinarstvo, ona ga pokušava uništiti

Zovko kritizirao ministricu Obuljen Koržinek: Umjesto da potiče kvalitetno novinarstvo, ona ga pokušava uništiti

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko  kritizirao je ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek zato što nije raspisala natječaj za neprofitne medije iako je osiguran europski novac.

” To je jedan od razloga zbog kojih smo išli u prosvjed. To govori o stvarnoj namjeri i želji da se nešto popravi. Osigurani su novci i izgleda da im je bolje da ti novci propadnu nego da financijski pomognu neprofitnim medijima. Umjesto da potiču kvalitetno novinarstvo, ono se pokušava uništiti. Mnoge kolegice i kolege su ostale bez posla u privatnim medijima i otišli su u neprofitne medije. A neprofitni mediji često objavljuju one teme koje mainstream mediji ne obrađuju. Nisam siguran da je ovakva politika imalo dobronamjerna. Vlada najavljuje da će ići u borbu protiv lažnih vijesti, a sama proizvodi lažne vijesti. Čini se sve da se uruši medijska slika Hrvatske i ova profesija. A mi nismo niti slatki, niti grakćemo, mi samo radimo svoj posao. I to vlast treba znati, ma koja politička opcija je na vlasti, rekao je Zovko u intervju  Novom listu.

Osvrnuo se  i na sudsku tužbu protiv koju je  HRT podigao protiv svojih novinara i prijedlog vodstva  javne televizije da se ide u  postupak mirenja.

” Mi nismo nikad bili protiv dijaloga, a HRT je taj koji je krenuo u križarski rat i u cenzuru. Na primjer, bila je sjednica saborskog odbora u vezi sudskih tužbi protiv HND-a i protiv novinara, i u prilogu u Dnevniku o toj sjednici nije prikazana niti jedna izjava predstavnika HND-a. Pa je li to cenzura? HRT bezuvjetno treba povući sve tužbe. Nećemo se nikad ispričati za nešto što je istina i što je javnost imala prava znati. Koliko koštaju ove tužbe i odvjetnici? Hrvatska javnost te financijske podatke mora znati. Građani koji plaćaju pretplatu, ne plaćaju je da bi HRT vodio križarske ratove nego da bi bio kvalitetan program. A drugi gonič novinara je Sveučilište u Zagrebu. Pa onda suci i političari, rekao je Zovko.

Foto: Zvonimir Kuhtić/Hina