EKSKLUZIVNO: Ministar Beroš bahato krši epidemiološke mjere i pritom ne govori istinu

EKSKLUZIVNO: Ministar Beroš bahato krši epidemiološke mjere i pritom ne govori istinu

Ministar zdravstva Vili Beroš ne poštuje epidemiološke mjere koje svakodnevno nameće “običnim” hrvatskim građanima. Danas poslijepodne bio je u jednoj zagrebačkoj urarnici bez maske, što se jako dobro vidi na fotografiji koju je snimio čitatelj Teleskopa. Pokušali smo dobiti komentar od ministra Beroša koji nije odgovarao na telefonske pozive, nego je s nama komunicirao isključivo SMS porukama. Potvrdio nam je da je bio u urarnici sa suprugom koja je trebala “popraviti kopču na lančiću”.

“Da, bio sam sa suprugom zbog popravka kopče na lančiću”, stoji u odgovoru ministra Beroša.

Na našu konstataciju da nije poštovao epidemiološke mjere u urarnici jer nije nosio masku, ministar Beroš je uporno ponavljao da nije kršio nijedan propis.

“Jer smo cijepljeni i jedan preboljeli. Nismo bili cijelo vrijeme bez maski”, stoji u odgovoru ministra Beroša. S obzirom na to da je ministrov odgovor u suprotnosti s onim što propisuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo, pitali smo ministra znači li to da on ne mora nositi masku u urarnici.

“Sve sam vam napisao. Nisam imao masku u trenutku kada me gazda ponudio mineralnom. Ako trebate, mogu se priložiti fotke dok smo ulazili na kojima se vidi da svi nosimo maske. Osim toga, svi smo ponosno cijepljeni. Hvala vam na vašem interesu”, stoji u objašnjenju ministra Beroša koje ne drži vodu. Naime, Hrvatski zavod za javno zdravstvo naglašava da preboljeli i cijepljeni trebaju nositi maske u svim situacijama koje je propisao nacionalni stožer.

“Još uvijek se ne zna kakav je utjecaj stečenog imuniteta na mogućnost transmisije, odnosno prenošenja bolesti na druge. Temeljem sadašnjeg znanja i znanosti, činjenica jest da imunost na bolest ne sprječava mogućnost da se virus naseli na sluznicu nosa i grla i da se kapljicama ili aerosolom prenese na druge osobe.

Dodatni razlog za nošenje maski je zaštita od širenja drugih virusnih i bakterijskih infekcija dišnog sustava. Time se smanjuju izostanci s posla zbog respiratornih infekcija, odterećuje sustav dijagnostike i liječenja te čuvaju zdravstveni kapaciteti za najpotrebitije. Također je važno da maske nosi što više građana radi jačanja solidarnosti i svijesti o važnosti ove protuepidemijske mjere”, stoji u obrazloženju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koje jasno pokazuje da je ministar Beroš kršio epidemiološke mjere.

Foto: Teleskop