Ponovno se sudi Hrvatima osuđenima za terorizam u Australiji. Sve im smjestio udbaš koji se uvukao u njihove redove?

Ponovno se sudi Hrvatima osuđenima za terorizam u Australiji. Sve im smjestio udbaš koji se uvukao u njihove redove?

Ponovno će se istražiti presuda za terorističku zavjeru iz 1981. godine grupi poznatoj kao Hrvatska šestorka. Tijekom nove istrage koja započinje danas ispitat će se svjedočenje ključnog svjedoka i postupci korumpiranog policajca iz Novog Južnog Walesa.

Istražitelji žele provjeriti je li krunski svjedok Vico Virkez radio za jugoslavenske obavještajne službe. Također će ispitati postupke policije, uključujući one osuđenog ubojice Rogera Rogersona, koji je pomogao u uhićenjima muškaraca. Hrvatsku šestorku čine Maksimilian Bebić, Mile Nekić, Vjekoslav Brajković, Anton Zvirotić te braća Ilija i Josip Kokotović.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Predsjednik bez kočnica: Zoran Milanović o Plenkoviću koji se “iskesio” u kameru, šatorašima, svinjogojcima, Frani Barbariću…

Novu istragu je u kolovozu prošle godine naredio sudac Robertson Wright. Tom prilikom je upozorio kako “postoji realna mogućnost da je jugoslavenska tajna služba koristila gospodina Virkeza kao agenta provokatora ili doušnika kako bi policija Novog Južnog Walesa, a moguće je i ASIO (australska tajna služba), dobila lažnu informaciju o bombaškoj zavjeri s Hrvatskom šestorkom s ciljem diskreditacije Hrvata u Australiji”, javlja Index.  

Dodao je da “postoji niz sumnji ili pitanja u vezi s dijelovima dokaza u slučaju i krivnjom Hrvatske šestorke” te da je Virkez možda dao “namjerno lažne” podatke. Iako su zahtjevi za revizijom podneseni u ime Bebića, Nekića i Brajkovića, sud će istražiti presude svim osuđenima. Viši sudovi odbijali su prethodne zahtjeve za revizijom presude.

Virkez je tvrdio da pripada skupini hrvatskih nacionalista

Wright je također istaknuo da su četvorica od šestorice osuđenih tvrdili da ih je australska policija teško pretukla, dok su sva šestorica negirala da su priznali krivnju policiji Novog Južnog Walesa.

Liječnici su potvrdili da je Brajković dan nakon ispitivanja imao ozljedu na vratu kao od davljenja, modrice oko očiju i na licu te mogući gubitak sluha na jednom uhu koji može nastati od udarca u čeljust

Dana 8. veljače 1979. Virkez je policiji u Lithgowu ispričao o zavjeri hrvatskih nacionalista, za koju je rekao da planira eksplozivom dignuti u zrak nekoliko lokacija u Sydneyju sljedeći dan. Virkez je tada istaknuo da skupina planira napasti nekoliko jugoslavenskih putničkih agencija, okupljalište Jugoslavena u Cabramatti i vodovodnu infrastrukturu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Karolina Vidović Krišto pisala Plenkoviću: Ta vaša SOA proganja hrvatske seljake, ali je nesposobna pronaći tajne tajkunske račune u inozemstvu

Virkez (pravim imenom Vitomir Misimović) se predstavio kao navodni član grupe, što bi značilo da je prokazao svoje kolege. Njegova izjava potaknula je niz racija, a policija je kasnije predstavila dokaze da je pronašla eksploziv i detonatore u Virkezovom crnom Valiantu. 

Virkez dobio najmanju kaznu

Rekao je da je opremu iz obližnje elektrane ukrao Bebić, koji mu je u to vrijeme bio cimer u Lithgowu. Policija je također posvjedočila da je pronašla četiri mehanička sata, tiskane pločice i druge električne uređaje, pušku Winchester kalibra .22, pismo-bombu i samoljepljivu traku, kao i pisma i knjige s informacijama o izradi bombi.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Došla na HRT govoriti o svom mentalnom zdravlju, a onda napala Ivana Pernara: On mi je najantipatičniji

Virkez je rekao policiji kako je Zvirotićeva i Brajkovićeva ideja da postave bombe motivirana željom da se “nastave boriti za našu zemlju”. Hrvatska šestorka je 17. veljače 1981. osuđena za zavjeru za bombaški napad na dvije putničke agencije u Sydneyju, srpski društveni klub, elizabetinsko kazalište u Newtownu i gradske vodovodnu infrastrukturu.

Svaki član šestorke je osuđen na po 15 godina zatvora. Suđenje je trajalo 172 dana i saslušano je 111 svjedoka. Pušteni su nakon što su odslužili sedam ili osam godina kazne. Virkez je dobio samo dvije godine zatvora i nakon odsluženja vratio se u Jugoslaviju.