INTERVJU S RUŽOM TOMAŠIĆ: Plenković i HDZ od prvog dana koriste koronakrizu za svoju kampanju. Kolinda je suncokret

INTERVJU S RUŽOM TOMAŠIĆ: Plenković i HDZ od prvog dana koriste koronakrizu za svoju kampanju. Kolinda je suncokret

Domovinski pokret ima velika očekivanja od Ruže Tomašić koja vodi njegovu lisu u desetoj izbornoj jedinici. U intervju za Teleskop govorila je o tome kako je teško voditi predizbornu kampanju koju je potpuno zasjenila koronakriza.

Kako vam ide kampanja u sjeni koronavirusa?

– Očekivano. Nema masovnijih skupova ni tribina, ali cirkuliramo među ljudima, razgovaramo s pojedincima i manjim grupicama, popijemo kavu s građanima i dijelimo predizbornu promidžbu. Tako je kako je, zdravlje naših ljudi na prvom je mjestu, a na nama je da se odgovorno ponašamo, što vidimo da kod nekih visokopozicioniranih političara ipak nije slučaj.

Koristi li HDZ koronavirus za svoju kampanju. Činjenica je da je vaš protukandidat Vili Beroš ima rezerviran termin u prvim minutama vijesti.

– HDZ od prvog dana koristi koronakrizu za svoju kampanju. S tom su namjerom i stavili izbore na ljeto, ali sad vidimo da im se to obija o glavu. Gospodin Beroš ima rezerviran medijski prostor i računalo se da će to biti prostor isključivo za samohvalu i propagandu, a sad mora u tim udarnim minutama odgovarati i na neka vrlo neugodna pitanja. Medijski se tretman vrlo brzo promijeni, vide to sad i stožeraši. Od heroja do krivaca kratak je put.

Slično je i s Božinovićem.

– Ponavljam, uvjerena sam da su računali na puno pozitivniju situaciju za sebe. Sad im se to kockanje obija o glavu.

Sada više nitko ne govori o HDZ-ovim koruptivnim radnjama.

– Neke su teme možda kratkotrajno ispale iz fokusa, ali zato smo tu mi politički konkurenti da podsjećamo birače na sve ono loše što su radile stranke koje su vodile državu, i to ne samo u ovom mandatu. Isti su to ljudi, isti je to obrazac ponašanja.

Možete li nabrojiti neke najveće HDZ-ove afere?

– I HDZ i SDP imaju toliko afera u posljednjih 20 godina da bi nam trebalo previše prostora da se bavimo svakom pojedinačnom aferom. Dovoljno je pogledati koliko je ministara pod sumnjom na ilegalne radnje napustilo Plenkovićevu vladu. To mislim da dovoljno govori. Pravosuđe je ono koje sad mora ubaciti u višu brzinu i prestati držati predmete u ladicama.

Plenković je neke svoje najbliže liberalne suradnike sakrio na listama, a neke desničare, koje nije volio, pozvao je u pomoć.

– Njihova je stvar kako će sastavljati liste. Ne zamaram se time.

Marijana Petir i Miro Kovač čuvaju leđa Davoru Božinoviću?

– Možda, ali to je njihov problem. Pred biračima će morati položiti račune. Ako birači to žele, prije izbora jednu politiku, a poslije izbora drugu, to će i dobiti.

Vi ste svojedobno podržavali Kolindu Grabar Kitarović. Je li vas iznenadio njezin srednji prst? Što se s njom događa?

– Davno je ona izgubila moju podršku. U više sam navrata stala u njezinu obranu jer je kao žena bila pod često nepravednim napadima medija i lijeve strane spektra. Politički me brzo razočarala jer se ispostavilo da je suncokret. Ova zadnja vulgarna gesta to je samo potvrdila.

Ima li ona uopće neke političke vrijednosti do kojih joj je stalo ili to mijenja prema potrebi?

– Ona je politička prošlost i ne bih ju detaljnije analizirala.

Hoćete li promijeniti izborni zakon i u kojem roku?

– Pitanje je kako će se sastaviti vlada i kad, tako da ne bih o rokovima. Jasno je da ja želim promjenu izbornog zakona, potpisala sam i za referendumsku inicijativu koja se bavila tim pitanjem. I sama sam više puta preferencijalno birana i iskreno se zalažem za proširenje tog preferencijalnog glasovanja. Jedan preferencijalni glas je premalo.

Pod kojim je uvjetima moguća koalicija s HDZ-om? Mora li Plenković otići?

– Nisam sudjelovala u predizbornim pregovorima pa neću ni u postizbornima. Ali imam iskustva s tim stvarima pa vam mogu reći da svi ti uvjeti ovise o odnosu snaga, koliko će tko osvojiti. Neozbiljno je pričati o tome prije izbora.

A sa SDP-om?

– Ne vidim se ni u kakvom obliku suradnje sa SDP-om.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina