Afera “Mason u Državnom odvjetništvu”: Zašto Dražen Jelenić ne želi otkriti imena članova masonske lože?

Afera “Mason u Državnom odvjetništvu”:  Zašto Dražen Jelenić ne želi otkriti imena članova masonske lože?

Bivši glavni državni odvjednik Dražen Jelenić komentirao je pokretanje stegovnog pokreta protiv njega zbog sumnje da je ponašanje suprotnim načelima Etičkog kodeksa počinio stegovno djelo kojim se nanosi šteta ugledu državnog odvjetništva. Pokretanje stegovnog postupka zatražila je glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek.

“Mi nemamo pravo žalbe, to sad zapravo znači da kad dobijemo poziv Držodvjetničkog vijeća krećemo s raspravom na kojoj ćemo iznositi dokaze i duboko sam uvjeren u to da nisam krivi niti za ovo stegovno djelo niti bilo što drugo. Nisam iznenađen. Predsjednik Državnoodvjetničkom vijeća je rekao da su samo procjenjivali je li zahtjev izrađen sukladno zakonu i postoji li relevantan stupanj sumnje da bi se uopće pokrene stegovni postupak. Zaključili su da je tome tako, unatoč tome što smo mi iznosili argumente da to tako nije, prvenstveno zbog toga što ne postoji niti jedan propis, zakon ili bilo koje drugo pravilo koje bi zabranjivalo bilo meni, bilo kome drugom zaposlenome u državnoj službi da bude član jedne zakonite udruge kao što je to i masonska udruga koja se stavlja na teret da sam bio član do 2018.”, rekao je Jelenić, javlja N1.

Hrvoj Šipek također tvrdi da Jelenić i danas štite druge članove masonske udruge. “Ne znam čemu ona temelji taj svoj zaključak. Ne znam na čemu ni temelji zaključak da bih ja trebao hodati okolo i govoriti imena članova”, odgovorio je Jelenić.

Glavna državna odvjetnica postupak protiv Jelenića zatražila je više od godina dana nakon afere, a Jelenić je dosad bio njezin zamjenik.

“Iznenađen sam da je nakon toliko vremena odlučila pokrenuti postupak, posebno nakon što sam godinu i pol radio kao njen zamjenik i nije bilo nikakvih problema. Štoviše, zadnje akcije povjeravanja dužnosti su bile da me dva dana prije zahtjeva za stegovnim imenovala kao svoju zamjenu za konferenciju u Sofiji, a na dan zahtjeva dobio nacrt godišnjeg rasporeda poslova za buduću godinu. Iznenađen sam. Ne znam koji su motivi, to treba pitati glavnu državnu odvjetnicu”, rekao je Jelenić.

Podsjetimo, Dražena Jelenića je lani u veljači dao ostavku na dužnost glavnog državnog odvjetnika pošto je otkriveno da je član masonske lože.

Foto: Hina