Bivši hrvatski veleposlanik: Dejan Lovren je bio u pravu. Baby Lasagna je pozdravljao “demonskim pozdravom”

Bivši hrvatski veleposlanik: Dejan Lovren je bio u pravu. Baby Lasagna je pozdravljao “demonskim pozdravom”

Bivši hrvatski veleposlanik Đuro Vidmarović uključio se u raspravu o Baby Lasagni i izjavi Dejana Lovrena da je pobjednik Dore pozdravljao sotonističkim pozdravom. Smatra da je poznati hrvatski nogometaš u pravu, a u podužem post iznio je i svoje argumente. Vidmarovićevu analizu prenosimo u cijelosti.

“Zbog mlađih čitatelja treba kazati kako je slavni nogometaš Lovren bio u pravu. Pjevač iz Umaga koji je nastupao pod pseudonimom „Baby Lazanja“ javno je učestalo pozdravljao TV javnost demonskim, odnosno sotonističkim pozdravom ‘Mano cornuto’. On je, očito, znao zbog čega to čini. Njegov nastup kao i odjeća koju je nosio bili su oblikovani u tom stilu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Hrvati sarkastično komentiraju pjesmu koja je pobijedila na “srpskoj Dori”: Dosadno. Pa netko mora biti posljednji

Prema e-portalu „O Fuxico evanđelje“ pogledajte Profil „Kobra Okkultismus 666“ koji je predstavio kolekciju sotonističkih simbola. Isto tako valja pročitati luciferijansku bibliju „Rock-glazba i sotonizam”, Ante Bobaša. Autor je svećenik dominikanac, i sam roker, a u knjizi dokumentirano i taksativno pobrojava vodeće zvijezde svjetske rock glazbene scene pripadnike sotonističkih crkava, te opisuje njihovo uništavajuće djelovanje. Pozdrav koji su sotonisti odabrali kao znak vlastitoga raspoznavanja, ali i javnog očitovanja naziva se ‘Devil’s horns’, ‘Rogata ruka’, ili ‘Mano cornuto’.

Ovaj je pozdrav znak odanosti „rogatome bogu“, pripadnika sotonističkog kulta, odnosno pozdrav sotoni. Postoji i „Sotonina crkva“. Utemeljitelj „Sotonine crkve“ i autor „Sotonske Biblije“ je Anton Szandor LaVey (Howard Stanton Levey; (Chicago, 11. travnja, 1930.-San Francisco, 29. listopada, 1997.). Američki Znak ‘Devil’s horns’ koriste i pojedinci glazbenog smjera, pristalice heavy metala. Kao pozdrav ‘Devil’s horns’ je afirmirao Ronnie James Dio, američki heavy metal pjevač i tekstopisac, frontman poznatih bandova, Rainbow i Black Sabbath.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Oglasio se Marko Perković Thompson i poslao znakovitu poruku: Obranimo ljubav, ona svima treba, praštanje i nada darovi su s neba

U tom značenju ovaj se znak-pozdrav naziva i ‘metalni rogovi’ kao signum heavy metal kulture. ‘Devil’s horns’ je simbol antikršćanstva, Antikrist i sotonizam pojavljuju se i u death metalu. Za razliku od izvođača, obožavatelji u pravilu nisu sotonisti, a cilj pjevača je u prvom redu stvaranje provokacije, često s komercijalnom namjerom. Iako se ‘rogata ruka’ zove ‘devil’s horns’ (vražji rogovi), ima tumačenja da taj znak ( i pozdrav) ne predstavlja sotonu nego je znak heavy metalaca. U Hrvatskoj ‘metalni rogovi’ nisu uobičajen pozdrav i češće se vezuju uz sotonizam nego uz rock kulturu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Nestao Bruce Lee iz Mostara: Sve je komentirao i Nino Raspudić koji je “postavio” spomenik

Prema Wikipediji „Sotonizam je kvazireligijski pokret, u kojem se štuje Sotona“ Obredi i svjetonazor sotonizma se temelje se suprotstavljanju kršćanstvu i kršćanskim obredima. Sotonizam se dijeli na ateistički sotonizam, vjerski sotonizam i La Veyev sotonizam. Podijeljen je na one koji se izruguju s kršćanskim obredima i moralnim vrijednostima i na one koji Sotonu vide kao duhovno biće. Povijesni sotonizam se sastoji u vjerovanju u judeo-kršćanskog Vraga, kao na utjelovljenje apsolutnog zla. Također odbacuju abrahamske religije kao licemjerne i represivne.

Đuro Vidmarović

Učestalost ‘Devil’s horns’a koji je snažno isticao mladi pjevač iz Umaga djelovala je prijeteće i sablasno. Ukoliko je taj pozdrav iskaz njegove religijske usmjerenosti tada je trebao uzeti kao pseudonim „Rosemary’s Baby“, jer lazànje (tal. lasagne) su. jelo od te tjestenine s mljevenim mesom zapečeno s bešamel-umakom i začinima. Inače, taj će se momak dobro uklopiti u atmosferu i duhovnost Eurovizije. Tamo će mu ‘Devil’s horns’ otvoriti mnoga vrata, a to je u estradnom šou-biznisu najvažnije”, ističe Đuro Vidmarović.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Teško opečena jednogodišnja djevojčica u Solinu: Na nju je bačena zapaljiva tekućina

Podsjetimo, pobjednik ovogodišnje Dore Marko Purišić, koji nastupa pod umjetničkim imenom Baby Lasagna, u razgovoru za 24 sata kazao je da su mu u životu najvažniji vjera i obitelj.

Purišić je istaknuo važnost vjere i obitelji nakon što su ga novinari zamolili da prokomentira objavu hrvatskog nogometaša Dejana Lovrena koji je na svojem Instagram profilu pobjednički nastup na Dori okarakterizirao kao „demonizam“.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Konzervativni saborski zastupnik oduševljen Baby Lasagnom: On je jedan momak smirenog srca. I zašto su se uzjogunili katolički teolozi

“Nije moj cilj da ispadne tako. Nadam se da će se potruditi da me upozna i da vidi da sam baš obratno od toga”, odgovorio je Purišić.

“Vjera mi je najvažnija u životu. Vjera i obitelj. Volim svoju obitelj, s njima sam u dobrim odnosima”, kazao je. Purišić je i pobjedu na Dori posvetio svojoj obitelji u razgovoru koji je uslijedio nakon sinoćnjeg proglašenja pobjednika.

Đuro Vidmarović: Ovo je sporni pozdrav Baby Lasagne

„Teško je jednoj osobi posvetiti pobjedu, ali obitelj je uvijek prva pa njima posvećujem pobjedu“, kazao je Marko nakon čega se rasplakao.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Plenković ima ušteđevinu od 220 000 eura: Je li premalo procijenio svoj veliki stan u centru Zagreba. Nemoguće je da vrijedi manje od 2 000 eura po kvadratu

Marko Purišić, poznatiji kao Baby Lazanja, u ekskluzivnom intervjuu za Hrvatsku radioteleviziju, podijelio je svoje osjećaje i planove nakon trijumfa.

– Osjećam se zbunjeno, još uvijek tražim to. U sekundi se smijem, veseo sam, u drugoj sekundi plačem. Show, show od emocija, rekao je još vidno uzbuđen Baby Lasagna.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Izbornik Tucak otkrio: Srpski trener me šamarao i povlačio za uho. Taj čovjek mi je dao puno u životu

Iznenadila ga je težina statue Dore pa još nije siguran gdje će završiti.

– Imao sam jednu policu, mislio sam, ako ikad bude nešto novo došlo, ići će na tu policu. Ali preteška je, tako da ću morati izmisliti neku novu policu, rekao je uz osmijeh.

razgovoru sa Zlatom Mück, odmah nakon pobjede na Dori, za Dobro jutro, Hrvatska, Baby Lasagna  predstavio je svoj bend.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Igor Peternel: Damir Smrtić i društvo rugaju se hrvatskom narodu. Treba razjuriti sve urednike HRT-a. Osim jednog


– Ovo je moj tim – koreografkinja Luana i koreograf Sebastian, također i plesači. Ovo je Walter Ruhn ilitiga Martin Purišić. A ovo je Mihajlo Župovski, znači moj bend, najbolja ekipa koju sam mogu poželjeti, istaknuo je.

Njegova autentičnost i iskrenost na pozornici privukli su pozornost publike.

– Od malih nogu sanjao sam o tome da budem glazbenik. Shvatio sam da je biti svoj najvažnije i to sam prenio na svoje nastupe, sve drugo nema smisla, objašnjava pobjednik Dore 2024.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Baby Lasagna oči u oči s kritičarom koji ga je “sasjekao”: Je li nekome bilo neugodno?Kaže da se veseli putu u Malmö. 

– Jako se veselim. Prošli put nisam imao priliku istražiti Malmö, ali sada s nestrpljenjem čekam da ga upoznam, rekao je.

Mnogo je očekivanja, Baby Lasagna kaže da ne osjeća pritisak. 

– Zadovoljan sam svojim poslom, očito je to publika prepoznala, i tako ću nastaviti i u Malmöu, pa što bude, bit će. Bit će super, poručio je Baby Lasagna.