“Mudrijaš” je istodobno bio član HDZ-a i SDP-a i direktor važne državne tvrtke: Sada će dobiti golemi “bonus”

“Mudrijaš” je istodobno bio član HDZ-a i SDP-a i direktor važne državne tvrtke: Sada će dobiti golemi “bonus”

Dobili smo uvid u nepravomoćnu presudu Trgovačkog suda u Zagrebu prema kojoj APIS IT, državna agencija za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama, mora svom nekadašnjem direktoru Lovri Matešu isplatiti gotovo 143 tisuće eura.

Riječ je o stimulativnim godišnjim nagradama što mu ih APIS IT nekoliko godina nije isplaćivao. Ako ova presuda Trgovačkog suda u Zagrebu postane pravomoćna državna firma morat će Matešu isplatiti i kamate na sve te neplaćene iznose. Lovro Mateš se u fokusu javnosti prije nekoliko godina našao upravo zbog tog zahtjeva za isplatom golemog bonusa, ali i zbog činjenice da je otkriveno kako je bio član i HDZ-a i SDP-a.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Bivši savjetnik Andreja Plenkovića: Njemu je korupcija “meki trbuh

Inače, radi se o nagradama za 2013., 2014., i 2015. i dio 2016. godine. Mateš je, naime, u APIS IT došao još u prosincu 2012. godine. Najprije je bio član uprave, a u lipnju 2016. postaje njezin direktor.

Mandat mu prestaje u prosincu 2016., te ubrzo, već u veljači 2017. odlazi iz APIS IT-a. Tada su 24sata otkrila da je riječ o čovjeku koji je dio svoje karijere bio član dvije političke stranke – HDZ-a i SDP-a. Obje stranke to članstvo su i potvrdile, piše Ana Raić na portalu N1.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Nestao Bruce Lee iz Mostara: Sve je komentirao i Nino Raspudić koji je “postavio” spomenik

Na kraju je Mateš izbačen iz HDZ-a, a kada je otišao iz APIS IT-a zatražio je da mu se isplate stimulativni bonusi. Kako tvrtka to nije učinila pokrenuo je sudski postupak i dočekao sada nepravomoćnu presudu u svoju korist.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Par u Srbiji ubio sinove pa skočio s nebodera: Istražitelji sumnjaju da je riječ o ritualnom ubojstvu

Na sudu je objašnjavao kako je u ožujku 2013. s APIS IT-om sklopio Ugovor o međusobnim pravima i obavezama člana Uprave i Društva, a nakon što je odlazio potpisao je Izjavu prema kojoj se ne odriče svojih prava.

Jedno od njih je bilo pravo na stimulativnu nagradu i to u iznosu od 70 posto godišnje bruto plaće ovisno o uspješnosti poslovanja APIS IT-a, kao i na još jednu stimulativnu nagradu koja iznosi 25 posto od umnoška mjesečne bruto plaće iz Ugovorenog razdoblja u mjesecima.

Lovro Mateš snimljen 2013. godine

“Iako je nadzorni odbor utvrdio da postoje uvjeti za isplatu ove nagrade ja ju nisam dobio. Da su uvjeti za isplatu postojali proizlazi i iz godišnjih financijskih izvješća što ih je izradila neovisna revizorska kuća. Prema tim izvješćima bili su postignuti svi uvjeti za isplatu ugovorenih nagrada vezano za rast prihoda, neto dobiti, visoku likvidnost, plan poslovanja, te stabilnost, a za 2014. i neto dobit iznad planirane za 9,2 posto s utvrđenjem kako je likvidnost i dalje visoka. U 2015. Nadzorni odbor je jednoglasno prihvatio financijsko izvješće tog revizora, no na dnevnom redu nije bilo uvršteno donošenje odluke o isplati stimulativne nagrade predsjedniku i članovima uprave”, naveo je u tužbi Mateš.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Oglasio se Marko Perković Thompson i poslao znakovitu poruku: Obranimo ljubav, ona svima treba, praštanje i nada darovi su s neba

Predstavnici APIS IT-a objašnjavali su pak kako uvjeta za isplatu nije bilo budući da je Vlada RH u lipnju 2014. donijela tzv. antirecesijske mjere kojima su stimulativni bonusi bili obustavljeni. Osim toga, dodali su i kako za mandata Lovre Mateša u APIS IT-u nisu realizirani namjeravani strateški projekti, niti su ispunjeni projekti vezani za povećanje broja klijenata i prihoda”, istaknuli su tijekom postupka.

Trgovački sud u Zagrebu koji je u ovom slučaju angažirao vještaka koji je trebao provjeriti sve brojke u poslovanju APIS IT-a zaključio je da Matešu pravo na goleme bonuse ipak pripada. Naime, prema nepravomoćnoj presudi, u koju smo dobili uvid, APIS IT je u mandatu dok je Mateš bio u upravi, te kasnije i direktor, ostvario većinu zacrtanih rezultata.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Baby Lasagna odgovorio Dejanu Lovrenu: Vjera i obitelj su mi najvažniji u životu

Podsjetimo, Mateš je Od 2009. bio je zaposlen i u Zagrebačkom holdingu, dok ga je vodio SDP-ovac Ivo Čović. SDP ga je zatim u vrijeme Kukuriku vlade gurnuo u upravu Apis IT-a, tvrtke u zajedničkom vlasništvu Zagreba i države. Smijenjen je u vrijeme Mostova ministra Vlahe Orepića, a u upravi je bio od 2012. s još dva člana SDP-a: Hrvojem Somunom i Denisom Hrestakom.  Od tada do jeseni 2014., u samo dvije godine, u APIS  je zaposleno 115 novih djelatnika od kojih značajan dio članova SDP-a, mladeži SDP-a ili prijatelja utjecajnih SDP-ovaca.

– Nemam komentara – rekao je kratko Lovro Mateš na upit je li član obje stranke. Nije mu se svidjelo što smo ga prozvali za traženje 1,29 milijuna kuna nakon uzimanja otpremnine.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Hrvati sarkastično komentiraju pjesmu koja je pobijedila na “srpskoj Dori”: Dosadno. Pa netko mora biti posljednji

No iz njemu bliski izvora doznajemo kako on tvrdi da nije član HDZ-a te da ne zna kako se nalazi u njihovoj bazi članova. Mi imamo potvrdu upisa, točan datum Mateševa rođenja i adresu na kojoj živi. Jednom prijatelju je rekao kako je on isključivo član SDP-a, u koji je ušao 2009. godine, kad je Milan Bandić izašao iz te stranke. Taj prijatelj nam kaže kako je moguće da je Mateša bez njegova znanja upisao u HDZ njegov otac, koji je jedan od osnivača te stranke.

No u SDP-u su saznali da Mateš sjedi na dva stolca. Potvrdio je to Dominik Etlinger, tajnik zagrebačkog SDP-a.

– Kad sam čuo da je i član HDZ-a, išao sam provjeriti u našu bazu, a onda su mi rekli da se prije dva tjedna ispisao iz SDP-a. Naš statut ne dopušta dvostruko članstvo. Oni koji imaju potrebu biti i u HDZ-u zaista nisu ni potrebni ni poželjni u SDP-u – rekao je Etlinger.

Zakon inače ne brani učlanjivanje u više stranaka, ali stranački statuti ne dopuštaju članstvo različitim strankama. Mateš se, dakle, ispisao iz SDP-a otprilike kad su ga smijenili iz uprave tvrtke u koju ga je stranka postavila.

Kako su 24sata otkrila, Mateš i član predsjedništva SDP-a Zagreb Denis Hrestak zatražili su stimulativne nagrade veće od 1,2 milijuna kuna nakon što su smijenjeni. Prije toga je Mateš dobio otpremninu od 194.000 kuna, a Hrestak 240.000 kuna.

Hrestak je čak figurirao kao zamjenik Anke Mrak Taritaš na izborima jer ima visoku funkciju u gradskom SDP-u.

Iako obojica tvrde da su nagrade u skladu s kriterijima Vlade, to i nije točno.  Za tvrtke koje, poput Apisa, ostvaruju većinu prihoda od države, nagrade nisu predviđene.