Četnik Šešelj na mjestu zločina u Hrtkovcima: Ponovno izabran za vođu radikala

Četnik Šešelj na mjestu zločina u Hrtkovcima: Ponovno izabran za vođu radikala

Haški osuđenik i predsjednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj ponovno je izabran za vođu radikala na kongresu stranke koji je održan u Hrtkovcima, srijemskom selu uz koje se vežu traumatična sjećanja Hrvata protjeranih početkom 90-ih godina prošlog stoljeća.
Za Šešelja je na stranačkom skupu, koji radikali zovu Otadžbinski kongres, od 455 delegata glasovalo njih 450, a petero je bilo protiv.

Šešelj je, obraćajući se na početku sudionicima kongresa, poručio da ideologija radikala ostaje nepromijenjena te zanijekao da je počinio zločin protjerivanjem hrtkovačkih Hrvata.

Vođa radikala najavio je da će, kad završi treći tom knjige “Genocida u Srebrenici nije bilo”, zatražiti da se u Kazneni zakon Srbije uvede kazna doživotnog zatvora za sve koji zločin u Srebrenici budu nazivali genocidom.

Šešelj je rekao da je među prvima osudio počinitelje srebreničkog masakra koji je nazvao “strijeljanjem ratnih zarobljenika”, odbijajući kvalificiranje zločina genocidom.

Niječući deportaciju Hrvata iz Hrtkovaca i Srijema, Šešelj je ustvrdio da nije počinio zločin te da to ni Haški sud nije nazvao ratnim zločinom.

– Nisam počinio zločin i dokazat ću to. Svi Hrvati koji su otišli iz Hrtkovaca zamijenili su svoju imovinu i to nije deportacija, a poglavito nije ratni zločin – ustvrdio je Šešelj.

On je rekao kako se u Hrtkovcima danas živi mirno, da su mještani tog sela “Srbi pravoslavci i Srbi katolici, a ima i onih koji se izjašnjavaju kao Hrvati”.

Naglasio je da se ideologija SRS-a nije promijenila niti će se promijeniti i da će se uvijek zalagati za antiglobalizam, bliskost i savez s Rusijom, te za “jedinstvo Srba pravoslavaca, Srba muslimana, Srba katolika i Srba protestanata”.

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) jučer je od državnih tijela Srbije zatražio zabranu održavanja Otadžbinskog kongresa Srpske radikalne stranke (SRS) ocijenivši ga kao provokaciju, a zabranu skupa zatražilo je i nekoliko udruga i organizacija civilnog društva, ali na te zahtjeve nije bilo službenih reakcija.

Za razliku od 6. svibnja 2018., kada je policija blokadama cesta spriječila Šešelja i radikale da se okupe u Hrtkovcima u povodu obljetnice mitinga održanog 1991. godine, ove godine nisu poduzete nikakve mjere, a u Hrtkovcima je skup prošao mirno i bez incidenata.

Na kraju kongresa Šešelj je svoje partijske drugove i pristaše pozvao na “pravi četnički ručak, ali bez rakije” koji je poslužen pod šatorima ispred kuće, koju je prošle godine kupio u Hrtkovcima. Za taj ručak posluženo je svinjsko pečenje, suhomesnati proizvodi i savijače s makom, piše HRT.

Foto: Velimir Ilić/Hina