Fatalna bankarica koja je poticala fratra na kazneno djelo: Vratila Crkvi 2,5 milijuna kuna i luksuznu jahtu

Fatalna bankarica koja je poticala fratra na kazneno djelo: Vratila Crkvi 2,5 milijuna kuna i luksuznu jahtu

Partner banci je naloženo da prebaci 2,5 milijuna kuna plus kamate s računa bivše bankarice Jasmine Bilonić (52) iz Splita na račun Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u OTP banci. Navedeno je tako u rješenju Županijskog suda u Splitu, prema kojem se osim novca, istoj Župi prepisuje i vlasništvo nad  jahtom “Lucky me”, koja je do sada u očevidniku brodica Lučke kapetanije Zadar bila upisana na Jasminu Bilonić.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Frane Barbarić je gotov: Sada je samo pitanje kako će otići. A to bi moglo izgledati otprilike ovako

Odluka splitskog suda uslijedila je na temelju zahtjeva odvjetnika Željka Ćapina, koji zastupa navedenu Župu. U svibnju prošle godine na Županijskom sudu u Splitu fra Šime Nimac i Jasmina Bilonić su osuđeni na uvjetne zatvorske kazne od godine dana uz rok kušnje od četiri godine.

Fra Šime Nimac proglašen je krivim za zlouporabu položaja i ovlasti, a Jasmina Bilonić za poticanje. Kao ovlaštena osoba fra Šime Nimac, tada župnik u Baškoj Vodi, 2012. godine je, bez znanja i pisanog odobrenja Nadbiskupskog ordinarijata Splitsko-makarske nadbiskupije, sklopio ugovor o kupoprodaji 40.000 četvornih metara crkvenog zemljišta za 1,3 milijuna eura, javlja Slobodna Dalmacija.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Iritantna je medijska mašinerija koja stoji iza Aleksandre Prijović: Što više pišu o popularnoj pjevačici, to manje znam o njoj. Kao da im je netko napisao tekstove

Nakon uplate od 9,8 milijuna kuna, što je bila protuvrijednost navedenog iznosa,  prebacio je novac na svoj račun na temelju tri naloga za isplatu u svibnju, lipnju i srpnju iste godine. Napravio jer to na nagovor Jasmine Bilonić, navodi optužnica, koja je u to vrijeme radila kao direktorica Sektora privatnog bankarstva tadašnje Splitske banke za Hrvatsku te je bila zadužena za VIP klijente.

Od tog novca su, navodi optužnica, kupili jahtu “Lucky me”, luksuzni automobil i zatvorili dugovanja prema bankama. Na računu bankarice je kada se pokrenuo postupak pronađeno više od 2 milijuna kuna koji su blokirani rješenjem suca istrage.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: VIDEO: Karolina Vidović Krišto: Možete li zamisliti ovu situaciju. Novinar Jutarnjeg lista ima informaciju da Vujnovac uplaćuje novac na Plenkovićev tajni račun

Osim zabrane raspolaganja novcem, tada je određena i zabrana raspolaganja i otuđenja vlasništva nad jahtom. Kazneni postupak je trajao deset godina te su na prvom suđenju 2014. godine oboje nepravomoćno osuđeni, i to fra Nimac na dvije godine, a Bilonić na godinu i devet mjeseci.

No, Vrhovni sud ukinuo je tu presudu  krajem listopada 2019. godine i predmet vratio na ponovno suđenje. Na kraju u oboje optuženih priznali sve za što ih se tereti te su nagrađeni uvjetnim kaznama. Radilo o neformalnom sporazumu između njih i Županijskog državnog odvjetništva u Splitu, koje je zastupalo optužbu.

Na slici: Bankarica Jasmina Bilonić i fra Šime Nimac za vrijeme suđenja

Foto: Hina