Medved se brani: “Čekao sam u redu kao i svi ostali i nisam nikoga zvao, niti intervenirao”

Medved se brani: “Čekao sam u redu kao i svi ostali i nisam nikoga zvao, niti intervenirao”

“Zločesto i zlonamjerno mi se imputira i sve je to laž. Nisam zvao ministra Božinovića niti sam tražio da se ikoga sankcionira”, bila je jutros prva reakcija ministra hrvatskih branitelja i potpredsjednika vlade Tome Medveda na napise da će se zbog njega najmanje jedan policijski službenik s graničnog prijelaza Županja-Orašje, između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, naći pred stegovnim sudom., prenosi N1.

Portal Telegram objavio je da je na graničnom prijelazu ministar Medved sredinom svibnja morao čekati u redu, kao i ostali prekogranični putnici, unatoč tome što je njegov prelazak bio unaprijed najavljen pa se očekivalo da će imati tretman, kao i ostale štićene osobe i diplomatski predstavnici stranih država koji granicu prelaze bez čekanja. To je tzv. prioritetni prelazak državne granice pa je u skladu s tim prijavljen i prelazak ministra i potpredsjednika Vlade.

Zbog čekanja na granici slao dopis MUP-u

“Čekao sam u redu kao i svi ostali i nisam nikoga zvao, niti intervenirao. Uvijek poštujem sve propise i svojim primjerom želim pokazati da je to moguće, nemam osobno osiguranje i na službena putovanja se nerijetko znam i sam voziti , rekao je Medved Jutarnjem listu.

Jedino što je učinjeno jest da je, prepričava ministar branitelja, Ministarstvo branitelja poslalo upit Ministarstvu unutarnjih poslova je li sve bilo u skladu s propisima i procedurom.

“Nikad nisam imao niti tražio nikakav povlašteni status, uvijek skromno čekam, pa sam tako i ovaj put. Sa mnom je u autu bio Branko Cindrić s kojim sam, dok smo čekali, razgovarao i nismo nikoga zvali niti intervenirali, a kamoli da bih ja zvao ministra Božinovića. Sad mi se dodatno imputira da će zbog mene taj službenik biti sankcioniran, odnosno da ide na stegovni postupak… S tim tek nemam nikakve veze niti mi je na kraj pameti da se miješam u unutarnje poslove MUP-a, kaže ministar Medved koji dodaje kako ni ne zna koliko točno su čekali te je li to bilo “pola sata ili dulje”.

Kajkić: Medved je napravio skandal jer je, zamislite, morao čekati 3-4 minute

Informaciju o Medvedovom čekanju na granici još je 13. lipnja na svom profilu na društvenim mrežama objavio šef jednog od policijskih sindikata Nikola Kajkić pod naslovom “Zašto je ministar Medved iznad nas običnih građana?”

“13. svibnja 2022. godine na MCGP Županja-Orašje ministar Hrvatskih branitelj Tomo Medved službeno je putovao u BiH, preko graničnog prijelaza Županja, imao je najavu da će u ‘jutarnjim satima’ kroz GP Županja proći, iako (nije bilo točno određenog vremena prolaska), nakon što se Medved pojavio na GP Županja ispred njega su u koloni čekala tri vozila, (u koloni je čekao nekih 3-4 minute), dolaskom na kontrolnu točku kolegica policajka mu je skenirala dokumente i nastavio je prolaz prema BiH!

Nakon ovog je ministar Medved napravio skandal, nazvao je Božinovića i naložio da se policajci s GP Županja disciplinski kazne iz razloga što je on kao ‘ministar’ zamislite; morao čekati 3-4 minute….”, stoji na njegovom profilu.

Policija priznala da istražuje policajca koji nije prepoznao Medveda

Portal Telegram dobio je očitovanje Policijske uprave vukovarsko-srijemske u kojem priznaju da se protiv policajca koji nije prepoznao Medveda provodi istraživanje zbog sumnje da je prekršio stegovne mjere.

“Možemo potvrditi kako postoji sumnja da je došlo do propusta u radu policijskog službenika koji je bio zadužen za organizaciju rada na graničnom prijelazu, odnosno sumnja da navedeni policijski službenik nije poduzeo sve potrebne radnje u svezi osiguranja prioritetnog prelaska državne granice potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske, dok je postupanje policijske službenice koja je provela postupak granične kontrole proveden sukladno pozitivnim propisima i pravilima struke te kao takav nije, niti može biti propust u radu”, poručuju iz PU vukovarsko srijemske te dodaju da će se “nakon provedenog postupka utvrđivanja svih okolnosti postupanja policijskog službenika, poduzeti odgovarajuće mjere”.

Iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske u utorak su potvrdili kako postoji sumnja na propust na GP Županja-Orašje u svibnju kad je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved morao čekati na kontrolu dokumenata skupa s drugim građanima, umjesto da ga se tretira kao štićenu osobu.

“Možemo potvrditi kako postoji sumnja da je došlo do propusta u radu policijskog službenika koji je bio zadužen za organizaciju rada na graničnom prijelazu, odnosno sumnja da navedeni policijski službenik nije poduzeo sve potrebne radnje u svezi osiguranja prioritetnog prelaska državne granice potpredsjednika Vlade RH, dok je postupanje policijske službenice koja je provela postupak granične kontrole proveden sukladno pozitivnim propisima i pravilima struke te kao takav nije, niti može biti propust u radu”, izvijestili su iz PU vukovarsko-srijemske.

Foto: N1