Jakovina je kritičan prema Tuđmanu: On zapravo nikada do kraja nije ispao iz svog generalskog šinjela

Jakovina je kritičan prema Tuđmanu: On zapravo nikada do kraja nije ispao iz svog generalskog šinjela

Povjesničar Tvrtko Jakovina je govorio o 20. obljetnici smrti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i njegovj poltičkoj i državničkoj ostavštini.

“S jedne strane to pokazuje da oni koji vode HDZ i koji osmišljavaju državnu politiku sasvim sigurno ne čitaju analize koje rade povjesničari o načinu suočavanja s prošlosti, a nisu baš puno naučili o politici povijesti iz prethodnih država u kojima je Hrvatska bila sastavni dio.”

“Naime, već je jutros potpredsjednik Sabora govorio o školskim programima koji ne uče dovoljno, o đacima koji zapravo ne znaju. I ako zapravo gledate kako je to izgledalo u Jugoslaviji tada se puno više o vremenu Drugog svjetskog rata i Titu kao kultu govorilo 70-ih godina, nego što se govorilo 50-ih godina.”

“Mi smo postali društvo u kojem su postavljeni mitovi, bilo saborskim deklaracijama, bilo zato što vodeća stranka, odnosno pokret to vodi na taj način. I onda imate zapravo potpuno predvidljivi, ja bih rekao, jednim velikim dijelom rezultat.”

Na pitanje može li se objektivno govoriti o ulozi Franje Tuđmana, Jakovina je naglasio kako se ovdje radi o historiografskim konsturkcijama.

“Nastanak Hrvatske, pa i Tuđmana kao jedne ličnosti koja se pojavila u društvu velikog broja sličnih državnika, zapravo kroz vrlo sličan put.”

“Jedan od mitova koji je također sada izgovoren i koji se najčešće ponavlja je taj tisućljetni san, kao da su Hrvati sanjali jednu ideju. To su puke historiografske konstrukcije, što u isto vrijeme ne umanjuje da je postojalo raspoloženje za neovisnost i da neovisni nisu postali toliki drugi.”

“Prošlo je dvadeset godina. Mi imamo puno slojeva prigodničarskog izvještavanja, pa i prigodničarske historiografije. Meni je žao kolega koji sudjeluju u prigodničarskoj historiogradfiji – to je gubljenje vremena i gubljenje karijera zapravo.”

Istaknuo je kako Tuđmana ne možemo gledati samo na jedan način.

“Tuđmana ne možete gledati samo na jedan način, međutim, ako državu fetišizirate na način na koji je to u Hrvatskoj, onda je stvaratelj te države sankrosantna figura.”

“To nema veze ni sa kakvim kritičkim odmakom. To ide pomalo i protiv sjećanja velikog dijela ljudi koji nešto znaju o tome vremenu, ide naravno protiv svih onih beskrajnih ostataka o tome vremenu koje se ne može gledati izdvojeno. Dakle, mi smo imali rat i tu se Tuđman zapravo najbolje pokazao. On zapravo nikada do kraja iz svog generalskog šinjela nije ispao i to je očito bila uloga ili lekcije koje je najbolje svladao. Ali ono što se kasnije događalo u Hrvatskoj i sve što se događalo u Hrvatskoj, ne možete sve objasniti ratnom situacijom”, kazao je Jakovina.

Foto: Edvard Šušak/Hina